Odgođena rasprava o ANB-u

Simović je raspravu u parlamentu o tom aktu odgodio na zahtjev klubova poslanika Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP)
71 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2015. 11:47h

Potpredsjednik Skupštine Milutin Simović odgodio je za narednu sedmicu raspravu o Predlogu zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), a ministar pravde Duško Marković ocijenio je važnim što skorije usvajanje tog akta. Simović je raspravu u parlamentu o tom aktu odgodio na zahtjev klubova poslanika Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP). „Uvažavam zahtjeve DF-a i SNP-a da odložimo ovu tačku do prvog sljedećeg momenta, ja se nadam već početkom iduće sedmice“, kazao je Simović.

Predrag Bulatović iz DF-a tražio je da se rasprava o zakonu o ANB ne održi danas, već kad se predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je član Savjeta za odbranu ispred Skupštine, vrati iz Sjedinjenih Američkih Država u Crnu Goru, da predsjedava sjednici i učestvuje u radu. On je rekao da je prva varijanta Predloga tog zakona predložena u junu, da je Odbor razmotrio taj Predlog, ali da je u međuvremenu došlo do kadrovskih promjena o čemu nije raspravljala Skupština. Vlada je, kazao je on, imala dodatne intervencije sa amandmanima, a Krivokapić više puta izražavao stavove vezano za stanje u tom sektoru i kadrovske promjene. „Za nas iz DF je važno da sjednici predsjedava i da učestvuje i predsjednik Skupštine“.

Snežana Jonica iz SNP kazala je da klub poslanika te partije insistira na odlaganju rasprave za sledeću sedmicu, navodeći da je Vlada, od donošenja Predloga zakona, u više navrata mijenjala suštinu onog što bi danas trebalo da bude rasprava. Marković je poručio da je donošenje ovog zakona veoma važno i sa aspekta rokova kad će biti usvojen. „Vlada je bila opredijeljena da zakon bude usvojen u decembru 2014. i bila je i jeste snažno zainteresovana da zakon bude usvojen na vanrednom zasjedanju parlamenta u 2015“.

„Jer usvajanje ovog zakona opredjeljuje dinamiku realizacije obaveza iz akcionog plana za 2015. koja se tiče reforme obavještajne zajednice u Crnoj Gori“, dodao je on. Marković je rekao da su važni rokovi i vrijeme. „Zato prolongiranje usvajanja zakona prolongira i rokove za aktivnosti koje se tiču reforme, a koji su partnerski usaglašeni“, rekao je on i naglasio važnost što skorijeg usvajanja zakona.

Bonus video: