Bečić uskoro kreće sa novom partijom

Uz njega je većina u rukovodstvu Odbora SNP-a Podgorice, dok za sada nije izvjesno da li će im se priključiti šef poslaničkog kluba te partije Aleksandar Damjanović, koji “apeluje na kolege da sačuvaju jedinstvo partije”
75 komentar(a)
Aleksa Bečić i saradnici, Foto: Savo Prelević
Aleksa Bečić i saradnici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.02.2015. 06:50h

Aleksa Bečić će narednih dana sa kolegama iz podgoričkog odbora Socijalističke narodne partije objaviti formiranje nove partije, koja će zadržati identitet SNP-a, saznaju “Vijesti”.

Bečić je sinoć, nakon šestočasovne burne sjednice Glavnog odbora, najavio da podnosi ostavku na sve funkcije u SNP, uključujući i odborničko mjesto i da napušta partiju.

Uz njega je većina u rukovodstvu Odbora SNP-a Podgorice, dok za sada nije izvjesno da li će im se priključiti šef poslaničkog kluba te partije Aleksandar Damjanović, koji “apeluje na kolege da sačuvaju jedinstvo partije”.

“Poslije mučne sjednice ne vidim perspektivu i budućnost koju sam očekivao, podnijeću ostavku na sve funkcije i na mjesto odbornika, iako znam da to neće biti po volji građana Podgorice. Ne bih se ni kandidovao za predsjednika SNP-a da sam smatrao da partija sa Srđanom Milićem ima budućnost i napredak”, rekao je Bečić novinarima.

On je podsjetio i da je nakon partijskog kongresa saopštio da neće prihvatiti nikakvu funkiju od Srđana Milića: “Ja u politici nijesam zbog privilegija i interesa, već zbog čiste namjere da nešto mjenjamo u interesu građana Crne Gore”.

Bečić i Velizar Kaluđerović, predsjednik podgoričkog SNP-a, tražili su juče od Milića da podnese ostavku, ali je on to odbio navodeći da je kongres tek prošao.

Milić je u izjavi novinarima, međutim, rekao da niko nije pokrenuo inicijativu da se glasa o njegovom povjerenju, na šta imaju pravo po Statutu. Takođe je negirao da je Bečić na sjednici pominjao napuštanje partije.

“Niko od tih ljudi nije smatrao za potrebnim da na dneni red stavi pitanje mog povjerenja”, rekao je Milić.

On je negirao da ima problema sa većinom u GO, iako je kroz iglene uši provukao izbor troje potpredsjednika, za koje je glasano u paketu i bez obrazloženja. Izabrani su sa 80 glasova za i 64 protiv, a među onima koji su glasali protiv svih Milićevih predloga bili su gotovo svi članovi Glavnog odbora iz Podgorice, Berana, Herceg Novog, Kolašina, kao i dio Nikšićana i Bjelopoljaca.

Nudio Bečiću i Damjanoviću da predlože svoje kandidate za potpredsjednike: Milić

Za Milićeve potpredsjednike i kandidate za Izvršini odbor glasali su predstavnici Šavnika, Plužina, Žabljaka, Pljevalja, Barani i Tivćani.

I Aleksandar Damjanović digao je ruku protiv, kome je Milić, kako je rekao, kao i Bečiću ponudio da predlože svoje kandidate za potpredsjednike. Oni to nijesu prihvatili smatrajući da to treba učiniti nakon konsultacija sa svim opštinskim odborima, a Milić tvrdi da su one planirane za subotu, dok je za nedjelju 8. februar zakazan nastavak GO.

“Glasao sam protiv svih predloga Milića jer smatram da onaj ko nema povjerenje članstva i simpatizera nema legitimitet da bude predsjednik. Pozvali smo ga da podnese neopozivu ostavku, ali se on oglušio, pa srećno mu bilo”, zaključio je Bečić.

“Da gledam svoj interes digao bih ruke, ali mi borbeni duh to ne da”

Bečić je rekao da želi “čistih računa i bez kompromisa da nastavi”.

“Nijesam ni sa kim pregovarao, neću praviti transfere u saveze i partije. Cijeneći učmalost političke scene sagledaću koji je to najbolji način da ogromnu pozitivnu energiju, koju sam promovisao sa kolegama i građanima različitih političkih uvjerenja, kanališem na način koji će značiti najozbiljniji odgovor na ono što je najključnija potreba Crne Gore. Da gledam sopstveni interes digao bih ruke, ali sportski i borbeni duh tjera me da nastavim da se borim, da vratim povjerenje u politiku i princip odgovornosti Crnoj Gori”, rekao je Bečić.

Bečić Jonicu označio kao tačku razdora

Vas smatram tačkom razdora u SNP-u svih ovih godina, poručio je na Glavnom odboru Bečić Snežani Jonici, dok je Miliću rekao: “Tebi više ništa ne vjerujem”, ispričao je izvor “Vijesti”.

Jonica

U izjavi novinarima Bečić je, objašnjavajuću zašto napušta partiju rekao: “Kako da sarađujem sa Snežanom Jonicom, Srđanom Milićem i nekim drugim pojedincima kojima apsolutno ništa ne vjerujem poslije svih spoznaja koje imam. Kako da imam povjerenja u ljude koji su nam vratili na ovaj način poslije svega što smo učinili da SNP vratimo stazama uspjeha”, rekao je Bečić.

Potpredsjednici Bakić, Samardžić i sestra Duška Jovanovića

Novi potpredsjednici SNP-a su Danijela Pavićević iz Podgorice, Veselin Bakić, savjetnik gradonačelnika Berana i bivši predsjednik Opštine Andrijevica, kao i Vlado Samardžić, sportista iz Tivta koji se nedavno vratio iz inostranstva.

Dobili 80 glasova, 64 protiv: Milić sa potpredsjednicima

Izuzev Bakića, Pavićevićeva i Samardžić nijesu ni članovi partijskih tijela pa ih je većina kolega tek juče upoznala. Pavićevićeva je sestra ubijenog urednika “Dana” Duška Jovanovića.

Ona je članica SNP-a dvije godine. Nije dobila podršku podgoričkog odbora da bude njihov predstavnik u Glavnom odboru. Na pitanje šta je preporučilo za potpredsjedničko mjesto, Milić je rekao da je to “sve ono što je radila, što je radila i u medijskom sektoru, što je počela kao mlada da radi kao novinar, iskrenost prema ideji SNP-a...”.

On je negirao da to ima veze sa eventualnim poenima koje donosi SNP-u jer je sestra Duška Jovanovića. Osim Bečića, Damjanovića i njima bliskih članova Glavnog odbora, protiv Milićevih predloga bili su Dragoslav Šćekić, predsjednik Berana i čelnik hercegnovskog SNP-a Obrad Gojković.

Bonus video: