Tužioci protiv bezbjednosnih provjera jer informacije ANB-a nisu relevantne

Na osnovu obavještenja ANB ne može se zasnivati materijalna istina u odnosu na bilo koju činjenicu ili lice, tvrdi Vučković
95 pregleda 3 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Savo Prelević
Veselin Vučković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.01.2015. 19:30h

Tužioci smatraju da operativni podaci ANB-a nijesu relevantan dokaz koji bi se koristio prilikom izbora specijalnog tužioca ili njegovih zamjenika, saopštio je „Vijestima“ zamjenik vrhovnog tužioca Veselin Vučković.

Pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević je prilikom rasprave o Predlogu zakona o specijalnom tužilaštvu na Odboru za antikorupciju potvrdila da je iz Nacrta propisa izbačena odredba o bezbjednosnoj i provjeri imovinskog stanja, jer se tužilaštvo tome oštro usprotivilo. Ona je rekla da je takav stav saopšten u vrijeme mandata v.d. tužioca Veselina Vučkovića, kada su tužioci tvrdili da su takve provjere upravo mogućnost uticaja na njihov izbor.

Poslanici DF insistiraju da se te odredbe vrate u Predlog jer postoje i u Zakonu o USKOK-u, koji je poslužio kao uzor za izradu crnogorskog propisa.

Objašnjavajući stav kolega, zamjenik VDT je rekao da „obavještenja i operativne informacije same po sebi nemaju vrijednost dokaza već saznanja koja treba provjeravati“.

”Na njima se ne može zasnivati materijalna istina u odnosu na bilo koju činjenicu ili lice, pa ne mogu biti osnov za izbor državnih tužilaca i rukovodilaca, tako ni glavnog specijalnog državnog tužioca i specijalnih tužilaca u budućem Specijalnom državnom tužilaštvu,“ rekao je Vučković „Vijestima“.

On tvrdi da zakonski osnov za izbor rukovodilaca tužilaca, pa time i specijalnog, mogu biti jedino kriterijumi propisani Ustavom i tužilačkim zakonima.

„Izvan tih osnova zakon ne može sadržavati druge kriterijume ,“ kaže Vučković. On je izrazio uvjerenje da će „ Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu biti usvojen saglasno ustavnom osnovu i budućem Zakonu o državnom tužilaštvu“. Predlog zakona predviđa da Tužilački savjet za kandidate pribavlja mišljenje o stručnim i radnim kvalitetima od njihovih šefova. Kada je u pitanju provjera imovinskog stanja, Vučković kaže da oni već prijavljuju podatke Komisiji za sprečavanje sukoba interesa.

ANB provjerava članove Odbora za bezbjednost, zašto ne bi i tužioce

MANS je već poslanicima dostavio amandmane na Predlog zakona o specijalnom tužilaštvu, kojim predlaže da treba vratiti odredbu o provjeri imovnog stanja.

„Treba propisati da ukoliko kandidati ne dostave tačne podatke, a budu izabrani na funkciju, to bude osnov za razrješenje”, predlažu. DF, takođe, u dogovoru sa ostalim opozicionim partijama priprema amandmane slične sadržine, tvrdi poslanik Zoran Miljanić.

On kaže da je stav tužilaca smiješan.

„Provjeravaju se nosioci funkcija i korisnici zaštićenih podataka, policajci, čuvari u zatvoru. Zašto bi tužilaštvo bježalo od toga?” pita on. I članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost prolaze bezbjednosne provjere.

Bonus video: