Pavlović: Zakoni moraju sadržati mehanizam provjere integriteta

0 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.01.2015. 14:32h

Zakoni o Državnom i Specijalnom tužilaštvu moraju sadržati mehanizam provjere integriteta, odnosno nekorumpiranosti kandidata za reizbor i izbor tužilaca u te dvije institucije, smatra poslanik Demokratskog fronta (DF), Koča Pavlović.

On je kazao da se mora predvidjeti rigorozna provjera imovine kandidata i sa njima povezanih lica.

"Jer imamo previše bogatih a slabo plaćenih sudija i tužilaca, kao i onih čije supruge i djeca posjeduju zapanjujuću imovinu. Posjedovanje neobjašnjivo velike imovine od državnih funkcionera je u čitavom svijetu siguran pokazatelj da su bili upleteni u korupciju", saopštio je Pavlović.

On je kazao da je bilo zaista groteskno kada je, na njegovo insistiranje da provjera imovine obavezno ostane u tim zakonima, i to kao ključni, eliminatorni kriterijum za izbor tužilaca i specijalnih tužilaca, pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević odgovorila da je Ministarstvo pravde to izbacilo „jer se tome oštro protive tužioci“.

"Ta istina, koja je "izletjela" Lakočević, a koju je potvrdio zamjenik vrhovnog tužioca Veselin Vučković, je slika teškog stanja u Crnoj Gori. Mi se danas nalazimo u apsurdnoj situaciji u kojoj nam ključne zakone za borbu protiv korupcije "pišu" upravo korumpirani dijelovi Tužilaštva i Sudstva, tačnije oni tužioci i sudije koji ne mogu da objasne do sada stečenu imovinu", naveo je Pavlović.

Umjesto, kako je rekao, da ta imovina bude kriminalizovana, oduzeta, a njeni vlasnici krivično procesuirani, imamo situaciju koju javno saopštavaju Lakočević i Vučković – da se ti korumpirani tužioci "oštro protive" bilo kakvom ispitivanju porijekla imovine.

"U jednoj stvari se slažem sa Vučkovićem – da Agencija za nacionalnu bezbjednost ne može biti ta koja će eventualno raditi provjeru porijekla imovine, jer je to najobičnija DPS-ova partijska policija, čiji je zadatak da se bori protiv reformi i da brani korumpirane i kriminalizovane strukture DPS-a", saopštio je Pavlović.

On je, kako je podsjetio, na sjednici Odbora za antikorupciju, predložio da VDT, u skladu sa zakonskim i ustavnim nadležnostima, i na bazi uspostavljene međunarodne saradnje sa SAD i Njemačkom na unapređenju pravosuđa, imenuje disciplinskog tužioca koji bi, u saradnji sa tužiocem iz SAD i/ili Njemačke, i uz logističku podršku svih crnogorskih agencija, izvršio provjeru imovine svih kandidata za reizbor i izbor tužilaca i specijalnih tužilaca.

"To bi morao biti prvi korak u procesu implementacije zakona koje treba da usvojimo. A za to su potrebne značajne izmjene predloženih zakonskih tekstova, koje mora da napravi predlagač jer ih je nemoguće izvršiti amandmanskim intervencijama", ocijenio je Pavlović.

On smatra da je povlačenje oba predložena zakonska teksta jedini prihvatljivi pristup.

Bonus video: