Radunović: DF da ne arbitrira u sporu oko izbora specijalnog tužioca

Radunović je kazao da će, kao član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, predložiti klubu DF-a da ne arbitrira u sporu koji se unutar vladajuće koalicije pojavio oko izbora specijalnog tužioca
4 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.01.2015. 16:09h

Demokratski front ne treba da arbitrira u sporu koji se unutar vladajuće koalicije pojavio oko izbora specijalnog tužioca, kazao je potpredsjednik Nove srpske demokratije (NOVA) Slaven Radunović, navodeći da to treba prepustiti onima koji su odgovorni za krizu koja je nastupila.

“Skandal oko izbora specijalnog tužioca je samo poruka onima koji su se ponadali da će se izborom novog VDT-a situacija u toj oblasti, koja je najviše pod lupom Evropske unije (EU), poboljšati. Zato NOVA i DF ne treba da budu dio ovoga sukoba, već to prepuštamo onima koji su odgovorni za krizu koja je nastupila”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Radunovića, znali su da onome ko na takav način bude izabran neće biti omogućeno da radi profesionalno i odlučuje autonomno, pa ni kad je u pitanju izbor najbližih i najvažnijih saradnika.

Radunović je kazao da će, kao član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, predložiti klubu DF-a da ne arbitrira u sporu koji se unutar vladajuće koalicije pojavio oko izbora specijalnog tužioca.

“I političkim laicima je jasno da režim nije prošao katarzu i preko noći odlučio da se demokratizuje i odrekne direktne kontrole nad ključnim polugama vlasti -sudstvom, tužilaštvom i policijom“, rekao je on.

Kako je Radunović kazao, radi se o jednom rigidnom i prevaziđenom sistemu, koji se vratio u pedesete godine prošlog vijeka i koji svoju snagu crpi iz zloupotrebe državnog aparata, naročito represivnog.

On je ukazao na to da su partnerski i prijateljski odnosi vrha vlasti i organizovanog kriminala toliko isprepleteni i čvrsti da niko ne očekuje da će ljudi iz režima hapsiti sami sebe.

“Ima li boljeg primjera od činjenice da prilikom nedavnog šenlučenja u Nikšiću, policija nije smjela da privede jasno identifikovane vinovnike tog dogadjaja, a kad su obični građani u pitanju, hapsi ih zbog opaljenog metka ili dva”, rekao je Radunović.

Prema njegovim riječima, kao vješti manipulatori pokušaće da fingiraju zainteresovanost za vladavinu prava, dok će sa druge strane činiti sve da tužilaštvo ne profunkcioniše.

“Jasan nam je njihov strah koji potiče od suočavanja sa činjenicom da će Crna Gora, nakon promjena, postati pravna država”, zaključio je Radunović.

Bonus video: