Siništaj se žalio na diskriminaciju Albanaca

“Vlada nastavlja sa diskriminacijom, kako na državnom tako i na lokalnom nivou. Četvrt vijeka od uvođenja višepartijzma dešava se isto”, tvrdi Siništaj
5 komentar(a)
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.01.2015. 17:08h

Funkcioner Građanske inicijative Vaselj Siništaj uputio je otvoreno pismo Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, Delegaciji Evropske unije i OEBS-a u Podgorici, kao i ambasadama Albanije i Kosova, u kome upozorava na diskriminaciju Albanaca u Crnoj Gori. Siništaj tvrdi da je albansku nacionalnu manjinu diskriminišu državne i lokalne vlasti.

“Vlada nastavlja sa diskriminacijom, kako na državnom tako i na lokalnom nivou. Četvrt vijeka od uvođenja višepartijzma dešava se isto”, tvrdi Siništaj .

U pismu stranim diplomatama, Siništaj je zatražio pomoć u ostvarivanju prava Albanaca, navodeći da je ta nacionalna manjina “žrtva vječitih obećanja”. Podsjećajući da Crna Gora dobija pozitivne ocjene iz SAD i zemalja EU, Siništaj je upozorio da se zemlja koja ne poštuje ni njen Ustav i zakone ne može nazivati “primjerom u regionu”.

On je upozorio da Malesija nije opština, i pored brojnih obećanja, dok u podgoričkoj upravi nema Albanaca. Siništaj tvrdi i da su područja u kojima Albanci čine većinu nedovoljno razvijena, dok se nastavni kadar popunjava iz drugih nacionalnih zajednica.

“Da li je za vas normalno da Petnjica, Gusinje, Pllužine i Šavnik imaju opštine, dok Malesija sa 12.500 stanovnika ne ispunjava pravno-ekonomske uslove koje je propisala Vlada Crne Gore. Ako nastavite da prećutno podrđžavate takvo ponašanje, neminovno se otvara pitanje vašeg učešća u svemu tome”, ocijenio je Siništaj .

Bonus video: