Aličković: Vlada hoće lobiranjem da čuva Sutorinu

Radmanović tvrdi da se pitanje Sutorine ne smije riješavati arbitražnim postupkom
67 pregleda 6 komentar(a)
Nihad Aličković (sredina), Foto: Klix.ba
Nihad Aličković (sredina), Foto: Klix.ba
Ažurirano: 25.01.2015. 14:53h

Crnogorska vlast preko političara iz Bosne i Hercegovine pokušava da lobira protiv inicijative za rješavanje pitanja Sutorine, ocjenio je Nihad Aličković iz Akademske i građanska inicijativa za povrat Sutorine.

On tvrdi da zvanična Podgorica preko političara iz Republike Srpske pokušava da predstavi Rezoluciju o Sutorini kao neosnovanu.

“Vlasti Crne Gore ne trebaju se oslanjati na određene lobističke poteze pojedinaca u BiH koji očito BiH ne smatraju svojom zemljom te joj svojim djelovanjem očigledno ne žele dobro. Doći će trenutak istine kada će određene snage koje se stavljaju na stranu druge države biti pozvane na krivičnu odgovornost zbog izdaje interesa i teritorija vlastite države”, navodi on.

Aličković je u bosanskoj javnosti poznat i kao lider “Antidejton grupe” koja se zalaže za ukidanje entiteta u državi. Prema pisanju bosanskih medija, Aličković je jedan od vođa prošlogodišnjih demonstracija u Sarajevu tokom kojih je zapaljena zgrada predsjedništva BiH.

On je pozvao političare u Crnoj Gori da na stav dijela javnosti BiH o Sutorini “reaguju dobrosusjedski”, navodeći da dobrim odnosima dviju država ne doprinosi odluka Podgorice da ne šalje ambasadora u Sarajevo.

Komentarišući inicijativu poslanika SDP-a da se u parlamentu BiH poništi odluka o razgraničenju sa Crnom Gorom, bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je kazao da pitanje granica treba riješiti dijalogom. Radmanović je “Nezavisnim novinama” kazao da treba izbjegavati arbitražu.

“Kad se pribjegne arbitražama, pokazuje se nesposobnost lidera da sami riješe sporna pitanja. Niko u BiH ne govori koliko godina traju takvi sporovi i koliko košta arbitražni postupak. Zato mislim da je rješenje u dijalogu bez teških riječi", rekao je Radmanović.

Bonus video: