Dedović: I dalje moguće postojanje fiktivnih birača

Dedović smatra da su podaci koji su saopšteni iz MUP-a, i koji upućuju na to da je gotovo 100.000 građana bilo neadekvatno upisano u birački spisak, potvrda su da je prethodni sistem vođenja biračkih spiskova bio neefikasan
165 pregleda 1 komentar(a)
Vlado Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Vlado Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.01.2015. 12:17h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odradilo je značajan posao kada je riječ o objedinjavanju informacija i uspostavljanju nove platforme za vođenje biračkih spiskova, ali time nije riješen problem postojanja fiktivnih birača, ocijenjeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Direktor pravnog programa u toj nevladinoj organizaciji, Vlado Dedović, smatra da su podaci koji su saopšteni iz MUP-a, i koji upućuju na to da je gotovo 100 hiljada građana bilo neadekvatno upisano u birački spisak, potvrda su da je prethodni sistem vođenja biračkih spiskova bio neefikasan, i da se problemi koji su postojali u toj oblasti nijesu sistemataski rješavali.

Dedović je ocijenio da je MUP odradio značajan dio posla kada je riječ o objedinjavanju informacija i uspostavljanju nove platforme za vođenje biračkih spiskova, i da će pojedini problemi poput postojanja duplo upisanih birača biti prevaziđeni.

“Sa druge strane, problemi poput postojanja fiktivnih birača mogu i dalje postojati, jer nije izvršena terenska provjera podataka sadržanih u registrima prebivališta”, rekao je Dedović agenciji MINA.

On je podsjetio da je CeMI i ranije predlagao da se, zbog postojanja sumnje da jedan broj državljana Crne Gore ima prijavljeno prebivalište u zemlji, i to po osnovu netačnih informacija koje su sadržane u registrima prebivališta, neposredno provjere podaci u registrima prebivališta, kao što je urađeno u Hrvatskoj.

Dedović je objasnio da su se u Hrvatskoj kroz terenske provjere utvrđivale informacije koje su mogle voditi i do odjave osoba iz registra prebivališta ukoliko se utvrdi da nijesu nikada živjele na prijavljenoj adresi, onih koje su živjele na adresi prijavljenog prebivališta, ali su se odselila u neko drugo mjesto unutar države, ili van države, a nijesu prijavile promjenu prebivališta, odnosno odjavile prebivalište u državi.

Prema njegovim riječima, te vrste činjenica je morao utvrditi i MUP prilikom sačinjavanja novog biračkog spiska.

"Izmjenama postojeće legislative u oblasti prebivališta i boravišta neophodno je uvesti obavezu periodične kontrole prebivališta na bazi slučajnog uzorka na teritoriji cijele Crne Gore”, zaključio je Dedović.

Bonus video: