Tomčić: VDT da predlaže specijalnog tužioca

Tomčić smatra da je iz predloga Ministarstva pravde sasvim jasno da DPS ne želi da omogući nesmetan rad VDT-u jer, kako je naveo, nije lako objasniti porijeklo stečene imovine
61 pregleda 3 komentar(a)
Mirčeta Tomčić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Mirčeta Tomčić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 23.01.2015. 14:26h

Specijalnog državnog tužioca treba da predlaže isključivo vrhovni državni tužilac (VDT), a ne Tužilački savjet kojeg kontroliše Demokratska partija socijalista (DPS), smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

Potpredsjednik te stranke, Mirčeta Tomčić, rekao je da je Crnoj Gori potrebna jaka institucija VDT, koji će snažno da povuče proces EU integracija.

„Pojedincima iz DPS-a mora biti jasno da institucije sistema, pa i VDT, moraju biti oslobođeni političkih stega i njihovog političkog uticaja, što je intencija predloženih zakona. Dakle, neophodno je staviti interes države na prvo mjesto“, kazao je Tomčić agenciji MINA.

On je ocijenio da predloženim zakonima o tužilaštvu i specijalnom tužiocu pojedinci iz Ministarstva pravde očigledno žele da i dalje kontrolišu sudstvo i tužilaštvo.

Tomčić smatra da se takvim zakonskim rješenjima VDT-u ograničava rad u punom kapacitetu, jer ne može da predlaže specijalnog tužioca, čiji je zadatak da procesuira slučajeve pranje novca, organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

„Nedopustivo je tražiti od VDT-a odgovornost, kada ste mu zakonskim rješenjima vezali ruke. Zato je vrlo važno da specijalnog državnog tužioca isključivo imenuje VDT, a ne Tužilački savjet kojeg kontroliše DPS“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, specijalni državni tužilac mora odgovarati za svoj rad VDT-u.

„U tom cilju potrebno je dati šansu i punu podršku VDT-u u njegovom radu, a ukoliko rezultati izostanu, biće lako donijeti odluku o njegovom razrješenju. Međutim, sa ograničenim ovlašćenjima VDT-a, nećemo imati ozbiljnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, niti nelegalno stečene imovine“, naveo je Tomčić.

On smatra da je iz predloga Ministarstva pravde sasvim jasno da DPS ne želi da omogući nesmetan rad VDT-u jer, kako je naveo, nije lako objasniti porijeklo stečene imovine.

„Ovakvu igru pojedinaca iz Ministarstva pravde i DPS-a ne smijemo dozvoliti, jer ćemo u suprotnom i dalje imati fingiranje procesa reformi, a time usporavanje procesa pridruživanja“, naglasio je Tomčić.

On je kazao da DPS konačno mora da u praksi pokaže političku volju u procesu reformi, kako bi se sudstvu i tužilaštvu omogućio nesmetan i nezavisan rad, koji je ključan za uspostavljanje vladavine prava.

„Jedino na taj način možemo očekivati napredak u pregovorima i zatvaranje ključnih poglavlja u procesu EU i NATO integracija“, zaključio je Tomčić.

Bonus video: