Opozicija: Stijepović vrijedno radio na samoreklamerstvu

Iz PG biroa nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” šta je sve u Glavnom gradu urađeno od izbora Stijepovića za gradonačelnika i da li rade obećana Kancelarija za građane i Centar za stimulaciju preduzetništva
51 pregleda 16 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Nova godina, Foto: Boris Pejović
Slavoljub Stijepović, Nova godina, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.01.2015. 07:13h

Odbornici opozicije ocijenili su da gradonačelnik Slavoljub Stijepović za nešto više od tri mjeseca koliko je na toj poziciji, nije napravio nikakve značajnije pomake, osim što je vrijedno radio na svom “samoreklamerstvu”.

Iz DPS-a, međutim, tvrde da pomaka ima i da se od građana na račun rada novog gradonačelnika mogu čuti samo pohvale.

Predsjednik odborničkog kluba SNP-a Vladimir Vujović kazao je da se Stijepović služi neviđenim “samoreklamerstvom”, nezabilježenim u političkoj praksi, istakavši da su neki njegovi "mali zahvati" bitni za nekog pojedinca, ali nijesu za grad i realizaciju programa.

“Jeste li čuli da je progovorio nešto o novoj osnovnoj školi u Tološima, Karabuškom polju, srednjoj mješovitoj školi u Golubovcima, vrtićima? Ne očekuju građani da se to završi za tri mjeseca, već da se o onome što je najavljeno makar progovori. Je li krenula priča o dokumentaciji ili jesu li ispunjeni preduslovi da se sa tim počne...”, kazao je Vujović.

Predsjednik kluba odbornika DPS-a Momčilo Vujošević ocijenio je da su građani upoznati sa stilom rada nove gradske uprave na čelu sa Stijepovićem, te da se mogu čuti samo "pozitivne ocjene i krajnje afirmativni komentari".

"Naravno da ima pomaka i smatram da je to potpuno prirodno i očekivano. Cijenim da takav pristup prvenstveno ukazuje na krajnje odgovoran odnos nove gradske uprave prema potrebama i očekivanjima građana Podgorice i smatram da je to najbolji način da lokalna uprava Glavnog grada postane moderan i efikasan servis svih građana", kazao je Vujošević.

Iz PG biroa nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” šta je sve u Glavnom gradu urađeno od izbora Stijepovića za gradonačelnika i da li rade obećana Kancelarija za građane i Centar za stimulaciju preduzetništva.

Vujović je naglasio da “reklamerstvo” koje Stijepović organizuje sa medijima, može biti simpatično, ali “nije prikladno za jednog gradonačelnika i nije dovoljno ozbiljno”.

Odbornik DF-a Miodrag Bešović ocijenio je da se od Stijepovićevog dolaska na tu poziciju ništa značajnije nije desilo, istakavši da je “dobar samo na obećanjima, a na djelu se još nije pokazao”.

“Plan za 2015. godinu se najviše bazirao na neispunjenim obavezama iz prošlogodišnjeg plana. Sumnjam da će se i u ovoj godini, sa novim gradonačelnikom, nešto promijeniti. Sistem vladanja ostaje isti. Nema pomaka ni kada je riječ o otvaranju radnih mjesta, što bi trebalo da bude prioritet”, kazao je Bešović.

Odbornica Pozitivne Tamara Bajić je, zamjerivši što građani Podgorice čim padnu ozbiljnije padavine ne mogu koristiti vodu za piće, istakla da je u gradu i dalje loša infrastruktura.

“Po centru grada imamo loše trotoare koji ne korespondiraju sa glavnim gradom države, koja je kandidat za ulazak u EU. Nemamo ni kante za otpatke u najužem centru grada”, kazala je Bajićeva.

Ona je istakla da se nijesu odvojila neka značajnija sredstva za izgradnju Gradskog pozorišta, i naglasila da, prema stavkama budžeta koji je pokazatelj kako će se stvari kretati u tekućoj godini, ne vjeruje da će se neki začajniji projekat ostvariti.

“Imamo postavljanje po partijskoj dužnosti na odgovorna mjesta u preduzećima, što je SDP zdušno prihvatio. I dalje se prenebregava značaj konkursa... sve to ukazuje da neće doći do nekih promjena u korist građana Podgorice”, kazala je Bajićeva.

Bajić: Mnogo se troši na komunikaciju

Bajićeva je, takođe, ocijenila da nije bilo značajnijih promjena od kada je Stijepović gradonačelnik, osim “ad hok” pozivanja građana, u marketinške svrhe.

Kontakt sa građanima, smatra Bajićeva, nije dio njegovih najvažnijih obaveza, “jer bi prvo trebalo dovesti u red neke esencijalne probleme, pa tek onda preći na rješavanje individualnih problema građana”.

Građani plaćaju višak zaposlenih u administraciji i preduzećima

Bešović je naglasio da će budžet zavisiti od prodaje imovine koja je, u najvećem dijelu, rasprodata, kao i poreza, koji plaćaju građani. Taj novac će se, kako je istakao, najviše trošiti u operativnom dijelu, dok u kapitalne investicije neće biti većih ulaganja.

“Građani će pokrivati sav onaj višak zaposlenih u gradskoj administraciji i preduzećima koja su prenatrpana i u kojima su zaposleni primani po partijskoj osnovi...da bi se obezbijedio broj glasova po sistemu “jedan zaposleni, četiri glasa”, što smo vidjeli u čuvenoj aferi “Snimak”, kazao je Bešović.

Bonus video: