Vujović: Lekić šalje poruku ostalim članovima Fronta

"Vlada bi imala zadatak dominantno da napravi radikalnu reformu na poljima ekonomije i vladavine prava"
58 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Žarko Rakčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Lekić, Žarko Rakčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.01.2015. 19:44h

Predstavnici Građanskog pokreta Žarko Rakčević i Dritan Abazović i lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić sastali su se danas u Podgorici kako bi razmotrili koji su to problemi sa kojim se crnogorsko društvo susreće i koji je to način na koji bi mogli da budu riješeni.

Kako je Rakčević rekao za TV Vijesti, bilo je riječi o formiranju vlade nacionalnog jedinstva. Kazao je da će se u narednom periodu najvjerovatnije o istoj temi razgovarati i sa ostalim opozicionim, ali i pozicionim predstavnicima.

"Jedno od najinteresantnijih rješenja izlazaka iz postojeće situacije je bilo viđenje da se razgovara i traži saglasnost oko formiranja vlade nacionalnog jedinstva. Tu bi se okupili predstavnici svih dobronamjernih i političkih, vladinih i nevladinih organizacija, opozicije i pozicije da bi objedinjavanjem snaga postigli društveni konsenzus da se formira vlada nacionalnog jedinstva i da dođe do promjena politike. Odnosno da Crna Gora krene na put ekonomskog oporavka i da smogne snage da se obračuna sa kriminalom, korupcijom i da zaista pokaže konkretne rezultate na svom evropskom putu", rekao je Rakčević.

Vlada bi imala zadatak dominantno da napravi radikalnu reformu na poljima ekonomije i vladavine prava.

"Na organima GP predočićemo ono što je bio predmet razgovora, u kojima je bio vrlo visok stepen saglasnosti kad je u pitanju ocjena stanja u Crnoj Gori i način izlaska iz krize i rješavanje nagomilanih problema u Crnoj Gori", kazao je Rakčević agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, u GP će, prvo obaviti konsultacije.

"Imamo svoje viđenje o aktelnoj situaciji u Crnoj Gori, prenijećemo ono što je bio predmet razgovora sa Lekićem. Ukoliko to bude viđenje i na organima GP, vjerujem da bi bio redosled stvari da se dalje obave razgovori sa opozicionim snagama, a onda i sa pozicijom", rekao je Rakčević.

On je kazao da je vjeruje da je svaki dobronamjerni građanin zabrinut zbog ekonomskog stanja u Crnoj Gori i izostanka vladavine prava i rezultata u obračunu sa kriminalom i korupcijom.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” uključenog u organizaciju razgovora, sastanak se organizovao na Lekićevu inicijativu.

Vujović: Lekić pokazuje da ima alternativu

To što je Lekić sam pošao na sastanak, politički analitičar Zlatko Vujović vidi kao poruku Lekića ostalim članovima rukovodstva Demokratskog fronta.

"Da Demokratski front nije jedini mogući njegov izbor i očigledno da on želi na neki način pokaže da se zalaže za jednu drugu politiku u odnosu na onu koja dominira, makar posljednjih nekoliko mjeseci, u potezima ključnih rukovodioca Demokratskog fronta", kazao je Vujović za TV Vijesti.

Današnji sastanak, prema Vujoviću, pokazuje da lider DF želi da se distancira od nacionalističke retorike koja se mogla čuti posljednjih mjeseci iz dijela rukovodstva ove koalicije.

"U svakom slučaju, više je nego jasno da to nije usaglašena politika Demokratskog fronta, već je to, uslovno rečeno, soliranje Lekića, ali vidjećemo sa kakvim epilogom. Da li će to uticati na jedinstvo Demokratskog fronta ili je to možda i početak kraja ove koalicije".

SDP će pričati sa Lekićem, ako...

Lekić može sagovornike naći i u Socijaldemokratskoj partiji, ali ako bi tema razgovora bili i državni prioriteti za ovu godinu: NATO i primjena akcionih planova za poglavlja 23 i 24. Potpredsjednik SDP Raško Konjević je poručio da su to te teme o kojima ta partija može sa svima razgovarati.

"Ukoliko su to teme o kojima Lekić i drugi predstavnici političkih partija žele da razgovaraju, da imamo iste prioritete u tom segmentu, podsjetiću: Za to je vrlo važno da imamo unutrašnju političku stabilnost i da razgovaramo tražeći konsenzus unutar zajednice, unutar političkih partija o ovim temama koje su prioritet Crne Gore u 2015. godini. Dakle, dobijanje poziva za NATO i pozitivna evaluacija privremenih mjerila kako bismo jednakom dinamikom nastavili evropski put. O tim temama možemo razgovarati apsolutno sa svima", kazao je Konjević.

Bonus video: