Rasprava o rezoluciji o Crnoj Gori odložena za danas

Amandmani na nacrt rezolucije podnose se do 27. januara
0 komentar(a)
Evropski parlament (Novina), Foto: Europa.eu
Evropski parlament (Novina), Foto: Europa.eu
Ažurirano: 20.01.2015. 07:50h

Odbor Evropskog parlamenta odložio je za danas raspravu o Nacrtu rezolucije o Crnoj Gori, kako bi tokom jučerašnje sesije razmotao izvještaj visokog predstavnika Evopske unije zaduženog za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Federike Mogerini. Odbor za vanjsku politiku EP juče je raspravljao o izvještajima o napretku Srbije i Kosova.

U nacrtu rezolucije o Crnopj Gori koju je dostavio Čarls Tanok izražava se zabrinutost zbog sve lošijeg stanja na polju slobode medija, izražava žaljenje zbog činjenice da nije bilo nastavka na tehnički izvještaj o aferi “Snimak” i upozorava na politizaciju državne administracije.

U nacrtu, na koji će evropski parlamentarci moći da dostavljaju amandamane do 27. januara, navodi se da je u Crnoj Gori potrebani opipljivi rezultati u oblasti vladavine prava, kao i da napredak ne bi trebalo da bude ograničen samo na usvajanje akcionih planova i strategija.

Predsjednik odbora za evropske integracije Slaven Radunović smatra da se radi o najoštrijim ocjenama do sada. “Ukoliko se rezolucija usvoji u ovoj formi, to nam daje nadu da će se EU pozabaviti stvarnim problemima i izvršiti dodatni pritisak na vlast”, kazao je on, dok je politički direktor Pozitivne Aleksandar Ražnatović ocijenio da se proces napretka mora sprovoditi u praksi, a ne samo na papiru.

Bonus video: