Sutorina od 1937. u sastavu Kotora

Badinterova komisija potvrdila nakon raspada SFRJ da su republičke granice sada državne
142 pregleda 118 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2015. 06:42h

Sutorina je 1937. pri pojena područuju katastarske uprave u Kotoru, pokazuje dokumenta u koja su “Vijesti” imale uvid.

U zvaničnom glasniku Kraljevine Jugoslavije, “Službene novine”, objavljeno je da se “opština primorska, koju sačinjavaju katastarske opštine Kruševica i Sutorina, izdvajaju iz područja katastarske uprave u Trebinju i pripajaju području katastarske uprave u Kotoru”.

Taj dokument objavljen je 28. februara 1937. sa potpisom tadašnjeg ministra finansija Kraljevine Jugoslavije.

Izvor “Vijesti” iz crnogorske Komisije za razgraničenje kazao je da se time nesporno potvrđuje da je Sutorina crnogorska teritorija.

Ovaj dokument negira tvrdnje dijela političkih i naučnih krugova iz BiH koji tvrde da Crna Gora ne posjeduje dokument kojim dokazuje da je Sutorina ikada bila dio crnogorske teritorije.

Tako profesor FPN u Sarajevu Suad Kurtćehajić, jedan od najglasnih zagovornika povratka Sutorine pod okrilje BiH, tvrdi da se “tek 1948. pojavljuju prve karte koje Sutorinu ucrtavaju unutar Crne Gore, i to nakon neformalnog razgovora Đure Pucara Starog sa crnogorskim političarem Blažom Jovanovićem”.

Granice BiH su jasno utvrđene na Berlinskom kongresu i sa tim granicama je Bosna ušla u Kraljevinu SHS. Te granice do danas njen parlament nije mijenjao, a Crna Gora je bila bez Sutorine tada i vjekovima prije, navodi Kurtćehajić.

Nakon raspada bivše Jugoslavije, Badinterova komisija je potvrdila da tadašnje administrativne republičke granice postaju državne.

Milan Paunović (MUP), koji je na čelu Komisije za razgraničenje, rekao je sinoć na RTCG da je BiH prije nego je međunarodno priznata kao samostalna država potpisala dokument kojim pristaje na te granice i odriče se pretenzija na teritoriju Crne Gore. BIH i Crna Gora su nedavno okončale posao razgraničenja, ali je umjesto potpisivanja dogovora sve zaustavljeno nakon iznenađujućeg predlog poslanika SDP-a Denisa Bećirovića da se Ugovor o državnoj granici sa Crnom Gorom ocijeni neprihvatljivim.

U Predsjedništvu BiH se zbog ovog slučaj razmišlja i o povlačenju bosanskohercegovačkog ambasadora Đorđa Latinovića iz Crne Gore, objavio je juče Radio Slobodna Evropa.

Prevlaka na Međunarodni sud dogovorom

Crna Gora i Hrvatska su usaglasile dokumenta koja se tiču statusa Prevlake i njihovi pregovori su u završnoj fazi, prije nego što se nađu pred Međunarodnim sudom pravde, saopštio je sinoć politički direktor MVPEI Vladimir Radulović.

On je rekao da će dokumenta najprije ići na verifikovanje u parlamente dviju država. Miodrag Lekić (DF) izrazio je bojazan da će zbog tog pitanja Hrvatska blokirati pregovore Crne Gore sa EU.

Galerija

Bonus video: