Han će se sastati sa opozicijom; Krivokapić: Očekujem aktivnosti EU povodom dokaza iz afere "Koverta"

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” Han će se 21. februara sastati sa predsjednikom Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem, kao i predstavnicima opozicije, “Vijesti” i Komisije za istrage napada na novinare
3511 pregleda 5 komentar(a)
Ranko Krivokapić i Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić i Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.02.2019. 09:48h

Evropski komesar za proširenje Johanes Han trebalo bi da se tokom posjete Crnoj Gori sretne sa visokim državnim zvaničnicima i predstavnicima opozicije, potvrđeno je “Vijestima”.

Han će boraviti 21. i 22. februara u Crnoj Gori, kako bi učestvovao na Konferenciji ministara energetike i ekonomije Zapadnobalkanske šestorke. Iz njegovog kabineta ranije su kazali da još nije utvrđena agenda posjete.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” Han će se 21. februara sastati sa predsjednikom Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem, kao i predstavnicima opozicije, “Vijesti” i Komisije za istrage napada na novinare.

U opozicionim partijama nemaju potvrdu sastanka sa komesarom EU.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić vjeruje da on neće izostati:

“Poslije razgovora na zahtjev ambasadora Aivo Orava u Skupštuni CG, 31. januara, najavio sam da očekujem aktivnosti EU povodom krunskih dokaza iz afere “Koverta”.

Komesar dolazi u Crnu Goru u vrijeme održavanja vanredne sjednice Skupštine Crne Gore i uvjeren sam da neće ni komesar, ali ni proevropska opozicija, propustiti priliku da kao 2015. uz pomoć EU krenemo u pokušaj zaustavljanja daljeg posrnuća Crne Gore”, rekao je Krivokapić za “Vijesti”.

Na njegovu inicijativu, kao tadašnjeg predsjednika Skupštine Crne Gore, 2015. je počeo parlamentarni dijalog vlasti i opozicije za pripremu slobodnih izbora.

Šef delegacije Evropske unije u Podgorici kazao je početkom sedmice da Han dolazi u Crnu Goru, ističući da je Brisel veoma zainteresovan kako državne institucije funkcionišu.

“Kako političke partije funkcionišu, kako parlament odgovara na ovu situaciju, kako Centralna banka radi svoj dio posla, a kako Agencija za sprečavanje korupcije i ostali”, istakao je Orav.

Đukanović potvrdio da DPS hoće raspravu o “Koverti”

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je u emisiji “Ukrštene riječi” rekao da njegova partija nema ništa protiv skupštinske rasprave o aferi “Koverta”.

Na inicijativu SDP-a, koju je podržao i dio opozicije, za 21. februar je zakazana sjednica sa predlogom dnevnog reda “Predlog zaključaka o aferi ‘Koverta’”.

Za raspravu o njoj potrebna je podrška dijela poslanika vlasti

Bonus video: