Bojović: DPS-u lako dok je dio opozicije ovakav

"DPS može mirno spavati dok za svog protivnika ima opoziciju koja ignoriše međunarodne političke realnosti, koja sa pozicija etničkog nacionalizma i davno propale politike reaguje na Tačijevu posjetu"
50 pregleda 13 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Coe.int
Hašim Tači, Foto: Coe.int
Ažurirano: 16.01.2015. 06:39h

Posjeta kosovskog potpredsjednika Vlade Hašima Tačija samo je još jednom potvrdila tezu o lakoći vladanja u Crnoj Gori, ocijenio je član Inicijalnog odbora Građanskog pokreta Rade Bojović. Za danas je u blizini Vile Gorica zakazan protest protiv posjete šefa kosovske diplomatije, a njega su podržale Nova, DNP i PZP.

"DPS može mirno spavati dok za svog protivnika ima opoziciju koja ignoriše međunarodne političke realnosti, koja sa pozicija etničkog nacionalizma i davno propale politike reaguje na Tačijevu posjetu. Takozvana prosrpska politika u Crnoj Gori, osim što je u Vučićevoj Srbiji odbačena kao besmislena i štetna još uvjek je višestruko korisna za crnogorsku vlast”, rekao je Bojović za Radio Slobdna Evropa.

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević kazala je da se dio opozicije, umjesto fokusa na razvoj pristupa koji su se pokazali djelotvornim u borbi protiv monopola vladajuće strukture kroz građanski izraz - vraća na prevaziđene i opasne politike. Time, prema njenim riječima, svakako ne doprinose ugrožavanju ove vlasti niti procesima regionalne saradnje i evropskih integracija.

”Tači je danas ili sjutra povod, ali razloge suštinski treba tražiti i u činjenici da taj dio opozicije nema hrabrosti da napravi iskorak prema istinskom građanskom konceptu koji podrazumjeva zalaganje i djelovanje u skladu sa evopskim principima i standardima, a ne samo deklarativno zalaganje za članstvo Crne Gore u EU”, rekla Uljarevićeva.

Ona je kazala da dio opozicija bira da se udvara konzervativnom dijelu biračkog tijela podgrijavajući njihove zablude, homogenizujući ih kako bi pokušali sebi da obezbijede dalju sigurnu političku egzistenciju. Uljarević je dodala da ovakvi istupi najviše odgovaraju vladajućoj strukturi i urušavaju napor objedinjavanja opozicije i da iz toga profitira samo vlast.

Bonus video: