Manji incident sa policijom na protestu povodom dolaska Tačija

Zbog Tačijeve posjete mjere obezbjeđenja su podignute na najviši nivo, zbog opasnosti da na njega bude izvršen atentat
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2015. 19:07h

Protestni skup povodom dolaska potpredsjednika Vlade Kosova Hašima Tačija u Crnu Goru, na kojem se okupilo oko 350 ljudi, završen je nešto posle 13 časova.

Predsjednik “Udruženja raseljenih lica” Milenko Jovanović kazao je da su u četvrtak veče ljudi brutalno prepadani da ne dođu na današnji protest.

Foto: Zoran Đurić

"Ne nasijedajte na provokacije", poručio je i dodao, "Na protestu su i tri albanske porodice, koje su protjerane sa Kosova jer, nijesu bili lojalni Tačiju. Tačiju, koji je prodavao ljudske organe. Nad Crnom Gorom se nadvio crni oblak da crnji ne može biti."

Foto: Zoran Đurić

Na protestu je došlo do koškanja između predstavnika Facebook grupe "Otpor diktatorskom režimu" i policije. Profesorka Mirjana Kuljak, koja predvodi ovu grupu, pokušala je da probije policijski kordon i sruši ogradu. Ona je, između ostalog, poručila poiciji "da štite mafijaše". Organizatori su uspjeli da da smire situaciju i za sada je mirno.

Foto: Zoran Đurić

Takođe je došlo i do koškanja između policije i grupe mladića koji su noseći srpske zastave prilazili policijskim službenicima i uzvikivali "Ubij šiptara".

Među okupljenima su lider NOVE Andrija Mandić, kao i poslanici Strahinja Bulajić i Slaven Radunović, kao i samostalni poslanik Budimir Aleksić i predsjednik Mladih Srpske Vlado Pavićević.

Foto: Zoran Đurić

Na protestu je lider SNP-a Srđan Milić i poslanik Vasilije Lalošević, kao i poslanici Milan Knežević i Predrag Bulatović.

Tači: Kosovo i CG da čuvaju tradiciju prijateljstva >>>

Jake policijske snage blokirale su pristupe centru grada.

Foto: Savo Prelević

Na skupu se mogu čuti srpske nacionalne pjesme, a oko bine su postavljene parole: "Kosovo se mora braniti svim sredstvima", "Stići će vas kletva vladikina", Njegošev citat "Krv je ljudska rana naopaka", kao i Tačijeva karikatura. Mogu se vidjeti i fotografije ubijenih na Kosovu. Na skupu su i pristalice više Facebook grupa koje propagiraju vojnu neutralnost.

Policija od jutros obezbjeđuje sve lokacije na kojim se okupljaju protivnici dolaska Tačija.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom služio je jutros liturgiju i pomen žrtvama stradanja na Kosovu i Metohiji, u podgoričkoj crkvi Svetog Đorđa.

Foto: Zoran Đurić

Liturgiji su prisustvovali predstavnici SNP-a i DF-a.

Foto: Zoran Đurić

Zbog Tačijeve posjete mjere obezbjeđenja su podignute na najviši nivo, zbog opasnosti da na njega bude izvršen atentat. "Bota sot" navodi da je zbog straha od "mogućeg napada srpskih nacionalista" otkazano predavanje o NATO koje je Tači trebalo da održi.

Foto: Savo Prelević

Zatvoreno više saobraćajnica

Kako je saopšteno iz Uprave policije, u periodu od 9 do 17 sati, za sve kategorije vozila, saobraćaj će biti biti obustavljen u ulici 19. decembra, kao i Beogradskoj i ulici Vaka Đurovića.

Takođe, ukoliko se procijeni potrebnim, saobraćaj bi u navedenom periodu mogao biti obustavljen i u Bulevaru Ivana Crnojevića, saopštili su iz Uprave policije.

Galerija

Bonus video: