SPOR BIH I CG

Predlog rezolucije o Sutorini na javnoj raspravi

"Naš zadatak je da čuvamo i branimo interese BiH, to je ono što od nas očekuju građani. Naše prijateljske odnose sa Crnog Gorom trebamo graditi na bazi čistih računa, a ne na štetu BiH"
6 komentar(a)
Sutorina, Foto: Maps.google.com
Sutorina, Foto: Maps.google.com
Ažurirano: 15.01.2015. 17:27h

Predstavnički dom parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici zadužio Ustavnopravnu komisiju da do 27. februara održi javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će poslanici zauzeti konačan stav o predlogu rezolucije o Sutorini.

Poslanik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu PS BiH Denis Bećirović podnio je ranije predlog rezolucije o Sutorini, kojom traži da to zakonodavno tijelo neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim ocijeni prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, prenosi Agencija Anadolija.

"U zaključku smo se složili da Ustavnopravna komisija predstavničkog doma do 27. februara organizuje javnu raspravu o ovom pitanju. Zbog toga se odlaže izjašnjavanje do okončanja javne rasprave. Predstavnički dom će na kraju imati priliku da raspravlja o ovom pitanju. Sve ostaje u našim rukama", kazao je Šefik Džaferović, predsjedavajući predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore utvrdilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine početkom novembra 2014. godine, a prema njemu bi Sutorina trebala voljom državnih organa Bosne i Hercegovine trajno ostati u sastavu Crne Gore.

Bećirović je danas kazao kako je uputio prijedlog rezolucije kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa pitanjem Sutorine.

"Naš zadatak je da čuvamo i branimo interese BiH, to je ono što od nas očekuju građani. Naše prijateljske odnose sa Crnog Gorom trebamo graditi na bazi čistih računa, a ne na štetu BiH. Mi u BiH imamo snažne argumente. Ovdje moramo postaviti pitanje o tome da li se republičke granice mogu mijenjati usmenim dogovorom zvaničnika. Crna Gora nema vlasničko pravo nad teritorijom Sutorine. Ne postoji nikakav međudržavni ugovor između BiH i Crne Gore o ustupanju Sutorine toj državi", smatra Bećirović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda smatra da je teritorija Sutorine sastavni dio Crne Gore.

"Teritorija Sutorine je bila sastavni dio Crne Gore u vrijeme međunarodnog priznanja država. Sutorina je sastavni dio Crne Gore", rekao je Bevanda.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, ja kazala da je potrebno čuti šta stručna javnost misli o pitanju Sutorine.

"Treba pozvati stručnu javnost da se izjasni o ovom pitanju. Ovo je ozbiljno diplomatsko pitanje. Treba održati javnu raspravu sa stručnim licima o ovom pitanju nakon čega bi se predstavnički dom izjasnio o tome", rekla je Pandurević.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je istakao da bi cijelo pitanje oko vlasništva nad Sutorinom moglo na kraju stići pred međunarodni sud.

"Sa geografske, istorijske strane i ugla pravde, BiH ima pravo na dva izlaza na more. Ali, sa Crnom Gorom nećemo moći to dogovoriti i to onda ide na međunarodni sud, a tu je bitna pravna struka. Trenutno imamo goluba u ruci, ali možemo završiti sa orlom nad glavom", kazao je Lagumdžija, osvrćući se na zaključak Badinterove komisije koja je arbitrirala oko granica među bivšim jugoslovenskim republikama.

Zaključkom te komisije navedeno je da se granice između bivših federalnih jedinica smatraju državnim granicama sljednica i ne mogu se mijenjati silom, nego samo sporazumom.

"Otvaranjem pitanja Sutorine, Školj u Neumskom zalivu bi mogao postati upitan. Sutorina je u knjigama Crne Gore. Mi bi ovim mogli ostati i bez jednog i bez drugog", smatra ministar vanjskih poslova BiH.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Borjana Krišto je izjavila da bi bilo bolje da se političari u BiH više bave ekonomijom, nego diskusijama o Sutorini.

"Voljela bih da razgovaramo o projektima, reformama, jer se BiH nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji. Ovo bi samo dodatno moglo zakomplikovati situaciju", kazala je Krišto.