Pavlović Lukšiću: Pitajte Albaniju planiraju li ujedinjenje i sa djelovima Crne Gore

"Kako pomenuta unija Kosova i Albanije, o kojoj je govorio g.Nisani, figuriše kao dio velikodržavnog projekta tzv. Prirodne ili Velike Albanije, koji (da vas podsjetim) negira suverenitet i teritorijalni integritet Crne Gore..."
55 pregleda 16 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.01.2015. 12:02h

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović je tražio od ministra vanjskih poslova Igora Lukšića da upita albanske zvaničnike da li su i djelovi Crne Gore dio vizije ujedinjenja Albanije i Kosova.

Pavlović je to tražio nakon što je predsjednik Albanije Bujar Nisani kazao da će „bez sumnje doći do nacionalne unije Kosova i Albanije“, i da će se to „desiti prirodno, na najevropskiji način“.

"Kako pomenuta unija Kosova i Albanije, o kojoj je govorio g.Nisani, figuriše kao dio velikodržavnog projekta tzv. Prirodne ili Velike Albanije, koji (da vas podsjetim) negira suverenitet i teritorijalni integritet Crne Gore, molim Vas da u odgovarajućoj komunikaciji od albanske strane zatražite odgovor na pitanje – Da li se ujediniteljska vizija albanskog predsjednika odnosi samo na pripajanje Kosova Albaniji, ili g.Nisani ima u planu i neke druge prostore koji su naseljeni Albancima ali su suvereni djelovi nekih drugih država Regiona ( Crna Gora, Makedonija)?

Podsjećam Vas gospodine ministre na ogromnu osjetljivost i zapaljivost pitanja prekompozicije granica u Regionu, što se prije samo mjesec dana moglo osjetiti i na našoj javnoj sceni. Tada su, da Vas podsjetim, režimski i pararežimski mediji decidno tvrdili da u stvarnosti ne postoji nikakav albanski velikodržavni projekat, da je to izmišljotina minornih nacionalista bez ikakvog uticaja na političkoj sceni Albanije, i odbacivali su svaku mogućnost prekrajanja postojećih granica u Regionu. A svakoga ko je tada pozivao da se o tome otvori ozbiljan dijalog, režimske i pararežimske televizije su proglašavale mrziteljima Albanaca i politikantima koji dolivaju ulje na vatru, i tako pokušavaju da iz ničega proizvedu konflikt i razdor", naveo ja Pavlović.

Pavlović se nada se Lukšić slaže sa njim da izjava Busanija nije bez težine i da predsjednik Albanije ne spada u kategoriju političkih marginalaca bez uticaja na javnoj sceni Albanije.

"Takođe se nadam da ćemo se složiti da pomenuta izjava albanskog predsjednika predstavlja jasan nagovještaj prekrajanja granica u Regionu, bez obzira što g.Nisani pominje „najevropskiji način“ vjerovatno misleći na referendumsko opredjeljivanje. Takođe Vas podsjećam na činjenicu da je Republika Albanija nedavno nagovijestila potrebu nove demarkacije granine linije sa Crnom Gorom, što u vremenu podignutih tenzija svakako ne može biti samo tehnički proces.

Zbog svega toga zahtijevam da od odgovarajućih albanskih institucija odmah zatražite pojašnjenje predmetne izjave g.Bujara Nisanija, i da mi nakon te komunikacije odgovorite na pitanje koje sam Vam postavio", zaključuje Pavlović.

Bonus video: