Gošović pisao Markoviću: Da građani mogu da žive normalno, kad plate račune

Gošović je podsjetio da su saglasno Zakonu o izvršenju i obezbijeđenju, od izvršenja na novčanim potraživanjima izuzeta primanja po osnovu socijalne i dječje zaštite
1 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.01.2015. 11:01h

Građanima treba obezbijediti Ustavom zajemčeno pravo na odgovarajuću zaradu koja će im omogućiti da nakon plaćanja komunalnih i drugih dažbina mogu živjeti kao sav normalan svijet, ocijenio je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Neven Gošović.

Gošović je, u pismu ministru pravde Dušku Markoviću, komentarišući njegovo zadovoljstvo radom javnih izvršitelja zbog smanjenja broja neizvršenih pravosnažnih presuda i kada je u pitanju njihovo postupanje po vjerodostojnim ispravama, rekao da se značaj rada javnih izvršitelja svakako ne dovodi u pitanje.

“Međutim, vjerujem da dijelite naše mišljenje da se prinudna naplata novčanih potraživanja po osnovu vjerodostojne isprave ne može obavljati drastičnim kršenjem zakonom utvrđenih prava građana”, kazao je Gošović.

On je podsjetio da su saglasno Zakonu o izvršenju i obezbijeđenju, od izvršenja na novčanim potraživanjima izuzeta primanja po osnovu socijalne i dječje zaštite.

“Takođe, saglasno članu 103 istog zakona izvršenja na zaradi, naknadi zarade i penziji mogu se ograničiti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja, dok se na minimalnoj zaradi koju prima izvršni dužnik izvršenje može sprovesti do iznosa od jedne trećine te zarade”, rekao je Gošović.

Prema njegovim riječima, u primjeni zakona, već mjesecima građanima kojima se preko računa isplaćuju socijalna i dječja davanja, zarade, naknada zarade i penzija, nakon donošenja rješenja o izvršenju blokiraju se sredstva u cjelini i sprovodi naplata, iako se, kako je objasnio, radi o sredstvima koja shodno citiranim zakonskim odredbama ne mogu biti blokirana.

“O tom problemu u Vašoj izjavi o radu javnih izvršitelja nema nijedne riječi. Ko će da zaštiti građane od ovakvog načina primjene zakona od javnih izvršitelja i poslovnih banaka, ako to ne učini Ministarstvo koje nadzire primjenu zakona?”, pitao je Gošović.

Njega zanima i ko je odgovoran za takvo kršenje zakona na štetu građana i njihovo maltretiranje od javnih izvršitelja, poslovnih banaka i sudova.

Gošović je podsjetio da je na zahtjev Vlade za 26. januar sazvana vanredna sjednica Skupštine.

“Za tu sjednicu Vlada je predložila 21 tačku dnevnog reda, ali se među predloženim zakonima ne nalazi i Predlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čijim donošenjem treba da bude riješen ovaj problem, a riječ je o Vladinom Predlogu zakona koji se u Skupštinskoj proceduri nalazi od 14. oktobra prošle godine”, kazao je Gošović.

Bonus video: