Simović zamijenio poslanički klub luksuznom kancelarijom

Skupština plaća 5.000 eura za promjenu parketa, prozora i novi namještaj, nabavljen preko MF
14 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Boris Pejovic
Milutin Simović, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 14.01.2015. 11:38h

Novoizabrani potpredsjednik parlamenta Milutin Simović zamijeniće poslanički klub DPS-a luksuznom kancelarijom u Skupštini, koja je po njegovom naređenju detaljno renovirana tokom novogodišnjih praznika.

Iz Skupštine je “Vijestima” zvanično saopšteno da je za te namjene planirano do 5.000 eura.

Simović je 27. decembra izabran za potpredsjednika, a već u ponedjeljak, dva dana uoči novogodišnjih praznika, ušao je u kabinet i naredio da “ostanu samo zidovi, koje treba okrečiti”.

Radnici, koje je angažovala Uprava za imovinu, digli su parket i sređivali kancelariju tokom praznika. Prema trvdnjama upućenih ovih dana mijenjaju se i prozori, kako bi se unio namještaj koji je Simović tražio da “izabere po svom ukusu”.

Simović je naslijedio kabinet koji nije renoviran od 1991., a koji su koristili potpredsjednici parlamenta Zoran Žižić, Dragan Kujović i Željko Šturanović, kao i Predrag Popović i Slavoljub Stjepović. Upućeni tvrde da je bio komforniji od predsjednikovog.

Simovićev i kabinet njegovog kolege Sulja Mustafića (BS) odvojeni su tapaciranim vratima, ali je on tražio da se ona zazidaju. Na pitanje da li je za rekonstrukciju i opremanje kancelarije raspisan tender iz Uprave za imovinu nijesu odgovorili, dok u Ministarstvu finansija tvrde da je to nadležnost parlamenta.

Prema Zakonu o državnoj imovini Uprava se, između ostalog, stara “o investiciono i tekućem održavanju zgrada državnih organa”. U zvaničnom odgovoru iz parlamenta stoji da se “kabinet potpredsjednika Skupštine Crne Gore oprema na osnovu neposrednog sporazuma, u vrijednosti od 5.000, €a opremanje vrši Uprava za imovinu”.

Kako je “Vijestima” objašnjeno, to znači da je opremanje plaćeno iz skupštinskog budžeta, a da je sav ostali posao odradila Uprava za imovinu čiji je direktor Blažo Šaranović.

U Zakonu o javnim nabavkama se navodi da je “neposredni sporazum direktni dogovor između naručioca i ponuđača o uslovima javne nabavke, koji zaključuje starješina, odnosno odgovorno lice naručioca”. U ovom slučaju to je Šaranović, odnosno njegov nadređeni, ministar finansija Radoje Žugić jer su,kako je ranije objašnjeno „Vijestima” iz njegovog resora „javne nabavke centralizovane”.

Ko je postavio parket, gdje su kupljeni namještaj i novi prozori, Uprava i ministarstvo smatraju da javnost ne treba da zna.

Samo parket i za garnituru

Postupak javne nabavke određuje se prema procijenjenoj vrijednosti javne nabavke, a neposredni sporazum se, piše u Zakonu, koristi za one koji vrijede do 5.000 eura.

Po tržišnim cijenama, za taj novac mogao bi biti postavljen novi parket i kupljena kožna garnitura u nekom od salona namještaja, u kojima trguje prosječan građanin.

Bonus video: