Demokrate traže vanrednu sjednicu SO Pljevlja zbog zagađenja vazduha

"Ovo je tema koja prevazilazi političke i bilo koje druge razlike, pa očekujemo da se prema istoj postupi jedino moguće – ljudski"
367 pregleda 1 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Demokrate
Pljevlja, Foto: Demokrate

Klub odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Pljevlja predložio je sazivanje vanredne sjednice SO Pljevlja zbog drastičnog prekoračenja dozvoljenih granica aerozagađenja, saopšteno je iz te partije.

"Naime, u dužem vremenskom periodu vazduh u Pljevljima je zagađen P10 česticama, sumpor dioksidom i azot dioksidom u količinama višestruko većim od dozvoljenih. U ranim jutarnjim časovima 18.01.2019. godine, zabilježena su prekoračenja dozvoljenih granica i do 18 puta, čime je ozbiljno ugroženo zdravlje građana, naročito djece. Imajući u vidu da se ova pojava događa u kontinuitetu, a da se poslednjih dana bilježe mjerenja koja ukazuju na izuzetno ozbiljno zagađenje opasno po život građana, Klub odbornika Demokrata predložio je vanrednu sjednicu Skupštine. Dodatni razlog za ovaj predlog je i potpuno pasivan odnos lokalne uprave u odnosu na ovu najvažniju životnu temu", stoji u saopštenju Kluba odbornika Demokrata u SO Pljevlja.

Zadatak Skupštine na vanrednoj sjednici bi, kako dodaju, bio donošenje obavezujućih odluka i utvrđivanje rok za njihovu realizaciju. "Klub odbornika Demokrata predložio je i da Skupština opštine Pljevlja uputi protest prema Vladi Crne Gore koja ne poštuje Zakon o životnoj sredini i koja je glavni krivac za alarmanto stanje životne sredine u Pljevljima. Takođe, veoma je važno da SO Pljevlja uputi dopise i informiše o donijetim odlukama sve zvanične domaće i međunarodne adrese koje rade na Poglavlju 27 - Zaštita životne sredine", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o hitnim mjerama, SO Pljevlja bi, dodaju Demokrate, trebalo da donese nekoliko obavezujućih zaključaka i kratkoročnih mjera.

"Među kojima: besplatna distribucija zaštitnih maski za građane, predlog skraćenja radnog vremena za radnike na otvorenom, predlog nadležnom ministarstvu i direktorima škola za obustavljanje ili skraćenje nastave u vremenu drastičnog aerozagađenja i iznalaženje mehanizama za redovno obavještavanje građanja o graničnim vrijednostima kvaliteta vazduha", navodi se u saopštenju.

Demokrate, kako su kazali, očekuju da će ovaj predlog biti uvažen i da se neće, "kao što je do sada bila praksa, štititi Vlada Crne Gore i zagađivači, po cijenu života i zdravlja građana".

"Ovo je tema koja prevazilazi političke i bilo koje druge razlike, pa očekujemo da se prema istoj postupi jedino moguće – ljudski", zaključuje se u saopštenju Kluba odbornika Demokrata u SO Pljevlja.

Bonus video: