Vesković: Vlasti u Crnoj Gori manipulišu manjinama

Vesković je naveo da su manjine „produžena ruka“ Demokrtske partije socijalista (DPS), odnosno, kako je naveo, manjinske partije poput Bošnjačke stranke (BS) su "ćerka partija" DPS-a
6 komentar(a)
Rifat Vesković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rifat Vesković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.01.2015. 13:11h

Vlast u Crnoj Gori zloupotrebljava manjine, a sredine u kojima one čine većinsko stanovništvo su najnerazvijenije, ocijenio je član Predsjedništva Pokreta za promjene (PZP) Rifat Vesković.

On je na konferenciji o političkoj manipulaciji i zloupotrebi manjina u državi, kazao da su partije manjnskih naroda uglavnom „produžena ruka“ vladajuće stranke.

Vesković je rekao da se usvajaju zakonski tekstovi i drugi dokumenti koji „samo deklarativno“ uređuju položaj manjina, dok je situacija u praksi mnogo drugačija i položaj manjina se stalno pogoršava.

Prema njegovim riječima, državni zvaničnici pričaju o multinacionalnoj, multikonfesionoj i multietničkoj državi, ali se "prava manjina zloupotrebljavaju".

Vesković je kazao da je manjine neophodno integrisati, a ne odvajati.

„Manjine je neophodno integrisati a ne podspješivati njihove razlike i praviti od njih isfrustrirane zajednice, koje su nezadovoljne i onda kada bi mogle biti zadovoljne“, poručio je on.

Vesković je rekao da je prilikom obilaska sela koja se nalaze u okolini Petnjice, Berana i Rožaja razgovarao sa lokalnim stanovništvom, navodeći da „tamo kao da je vrijeme stalo“.

Prema njegovim riječima, građani u tim djelovima države još žive u strahu. „Ti ljudi žive pod stegama, oni su i dalje zastrašeni, tamo još traje priča iz devedesetih“.

Vesković je naveo da su manjine „produžena ruka“ Demokrtske partije socijalista (DPS), odnosno, kako je naveo, manjinske partije poput Bošnjačke stranke (BS) su "ćerka partija" DPS-a.

On je objasnio da BS nije predstavnik bošnjačkog naroda, već samo jedna od političkih partija.

Bošnjaka, kako je naveo, ima i trebalo bi da bude i više u drugim strankama.

Prema riječima Veskovića, dok je DPS bio jedinstven manjine mu nijesu bile potrebne, dodajući da su od 1997.godine i raskola u toj stranci počeli perfidno da pridobijaju manjine na različite načine," pa i kroz formiranje raznih političkih i paradržavnih subjekata".

„BS je formirana mjesec prije referenduma“, rekao je on, i podsjetio da su u tom periodu formirane i druge parije za sve manjinske zajednice u državi.

Veksović je ukazao i na formiranje drugih organizacija za zastupanje manjina, kojima, kako je naveo, upravlja DPS. „Formirane su radi interesa DPS-a, a ne manjinskih naroda“.

On je rekao da se stvarni položaj manjina u državi, za razliku od deklarativne priče, stalno pogoršava.

„Sredine u kojima dominantno žive manjine su najnerazvijenije“, smatra Vesković, ukazujući na stanje u Ulcicnju, kao opštini sa najnižim zaradama, ali i na Petnjicu.

Petnjica se, kako je poručio, ne može ni uračunati u tu kategoriju, jer ona „gotovo da ne postoji“.

Vesković je kazao da je Opština Petnjica trebalo da bude formirana tokom devedesetih godina kada je još imala stanovnika, a ne sada „kad tamo nikoga nema“.

Ta Opština je, kako je ocijenio, formirana igrom DPS-a.

„Stanovnika iz Petnjice ima više u Luksemburgu, nego što ih je u Petnjici“, zaključio je on.

Bonus video: