"Knežević iznosi budalaštine": Odbijen zahtjev za saslušanje čelnika tužilaštva, policije i ASK

Predsjednik Odbora za bezbjednost Obrad Mišo Stanišić i njegove partijske kolege kao razlog za odbijanje inicijative naveli su njenu navodnu preuranjenost
16233 pregleda 26 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Savo Prelević
Sa sjednice Odbora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.01.2019. 13:17h

Poslanici vladajuće koalicije u Odboru za bezbjednost odbili su inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP) da to tijelo održi kontrolno saslušanje čelnika Tužilaštva, Uprave policije i Agencije za sprječavanje korupcije povodom afere "koverta", u kojoj je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević optužio Demokratsku partiju socijalista (DPS) da im je donirao 200.000 dolara za potrebe predizborne kampanje i objavio snimak na kojem Slavoljubu Stijepoviću uručuje kovertu u kojoj se navodno nalazi 100.000 dolara.

Protiv inicijative SDP-a glasalo je šest poslanika DPS-a, kao i predstavnik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

Predsjednik Odbora Obrad Mišo Stanišić i njegove partijske kolege kao razlog za odbijanje inicijative naveli su njenu navodnu preuranjenost, tvrdeći da je javnost upoznata sa svim što Tužilaštvo preduzima povodom ove afere.

"Reagovali su organi koji su trebali da reaguju, sve je u rukama Specijalnog državnog tužilaštva. Ja nigdje nisam vidio da je bezbjednost u državi ugrožana i da bi Odbor morao promptno da reaguje", naveo je Stanišić.

Njegova partijska koleginica, Marta Šćepanović, navela je da bi bilo razloga za kontrolno saslušanje da nadležni organi nisu reagovali.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da, prema Ustavu, tužioci parlamentu moraju da podnose izvještaj o svom radu.

"Ovo je prilika da oni afirmišu svoj rad. Ne mogu ja optužiti tužioca ovdje, nemam nadležnost za to", rekao je Krivokapić.

On je kazao je nesporno da se desilo pranje novca i da je pitanje na koje tužioci treba da odgovore da li je novac prao Demokratski front (DF) u aferi državni udar ili je to činio DPS.

"Tužilac treba da odgovori šta je od toga tačno. Na sreću, još uvijek nije ugrožena bezbjednost, ali jadne su države koje reaguju tek kad je ugrožena bezbjednost. EU je tražila hitnu i brzu reakciju, za ovakve stvari to nije "vidjećemo kad ćemo"", kazao je predsjednik SDP-a.

On je podsjetio i da je na zahtjev jednog od najvećih poreskih dužnika u Crnoj Gori Dragana Brkovića, čije firme duguju državi 17,6 miliona eura, zakazana zajednička sjednica skupštinskih odbora za poljoprivredu i ekonomiju.

"Nedavno je jedan tajkun sazivao dva odbora po svojoj volji jer nije paltio porez", kazao je Krivokapić.

Stanišić je ponovio da je javnost informisana o svemu što radi tužilac i da zakazivanjem sjednice parlament ne bio dobio nijednu informaciju više od onoga što javnost trenutno zna.

On je ukazao i da bi, u slučaju da tužilac treba da iznese nove informacije bitne za slučaj, sjednica Odbora svakako bila zatvorena za javnost i da se informacije sa nje ne bi smjele iznijeti.

Poslanik DPS-a Ljuiđ Škrelja kazao je, govoreći o snimcima i izjavama Duška Kneževića, da je po srijedi "djetinjasto ponašanje sujevjernog čovjeka" koji snabdijeva društvo budalaštinama.

"Niko nema pravo da obmanjuje javnost i zloupotrebljava to u političke svrhe", kazao je Škrelja i poručlio Krivokapiću da je "neki dio tog snimka pripao i njemu".

Krivokapić je Škrelji odgovorio da je i njega gledao na nekim snimcima koje ne želi da pominje.

"Taj snimak, bio sam sa ćerkom drugog dana Nove godine, a naslovi su bili "Škrelja sa nepoznatom ženskom osobom". Vidjeli ste me i u tom prokletom bazenu, koji više ne izgleda kao što je bio, a taj čovjek kojeg povezuju tu nije ni kročio. Tu su bile sve strukture ulcinjske vlasti, na proslavi 13. jula", kazao je Škrelja.

Krivokapić je nakon sjednice Odbora najavio da će SDP parlamentu predati inicijativu za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se poslanici bavili aferom "koverta".

I Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu odbio zahtjev za saslušanje

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu takođe je odbio zahtjev za saslušanje čelnika Vrhovnog državnog tužilastva, Specijalnog državnog tužilaštva, Uprave policije i Agencije za sprečavanje korupcije, povodom informacija koje je javnosti saopštio vlasnik Atlas grupe, Duško Kneževic.

Predlog za saslušanje, koji su podnijeli poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) odbilo je pet članova odbora iz redova Demokratske partije socijalista (DPS).

Za predlog su glasali poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić kazao je na sjednici da im je želja bila da dobiju punu odgovornost organa koji su prvi pozvani da se time bave i da zajedno pomognu da javnost dobije dodatne informacije.

"Da u vrlo osjetljivoj oblasti kao što je bankarski sektor ... doprinesemo smirenju i smanjimo sumnje i damo informacije na koje građani imaju pravo”, kazao je Krivokapić.

On je kazao da se ovakva stanja proglašavaju kao lični odnosi, a nisu lični, već sistemski, navodeći da se kao zajednica, u pravno - političkom smislu, vraćamo unazad.

"Tužiocima smo obezbijedili ...najveću nezavisnost u Evropi. Zato imamo pravo da tražimo da pred građanima iznesu ono što rade, koliko je moguće”.

Predsjednik Odbora Željko Aprcović ocijenio je da se u ovoj fazi postupka ne smiju miješati u rad državnog Tužilaštva, već da ih treba pustiti da imaju svoju samostalnost prilikom utvrđivanja činjenica.

“U ovom trenutku nemamo ni osnov sumnje. Postavljam pitanje sebi i vama...koji će proizvod biti? Neće biti onakav, kakav očekuje cjelokupna javnost, a i sam Odbor bi morao da donese zaključke koji ne bi imali dovoljno potpore, odnosno, materijalizacije u smislu toga što bismo čuli na tom Odboru”, kazao je Aprcović.

Nazavisni poslanik Nedjeljko Rudović je kazao da su institucije imale više od godinu dana da sprovedu istragu u slučaju Stijepovića.

"Po onome što sada znamo, oni to nisu uradili. Dozvoljavamo da možda i jesu, ali da javnost o tome ne zna ništa. Upravo zbog toga bi bilo više nego korisno za ukupno stanje u društvu i nastalu situaciju nakon objavljivanja snimka, da zakažemo kontrolno saslušanje...Odbijanjem saslušanja vi podstičete sumnje da se sve ono što je stavljeno u javnost kao optužba prema specijalnom državnom tužiocu, stoji”, kazao je Rudović.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić je kazao da crnogorska javnost nije dobila ni informacije ni saznanja, već određene optužbe “čovjeka koji se nalazi na nacionalnoj potjernici, koji će uskoro biti na crvenoj Interpolovoj potjernici i koji toliko poštuje državne organe, da odlučno tvrdi da ih neće ispoštovati i da se nikad pred njima neće pojaviti”.

"Jedina argumentacija koju je Knežević do sada saopštio nije nimalo pravna, nego politička...Očito da Knežević u domenu svoje lične odbrane vidi jedinu mogućnost da izađe iz ovoga na način što će sebe predstaviti kao političku žrtvu”, rekao je Nikolić.

On je kazao da se Kneževiću na teret stavljaju ozbiljne optužbe za privredni kriminal, “te da integritet osobe koja je pod takvim optužbama mora biti, u najmanju ruku, doveden u pitanje”.