Damjanović: Cilj SNP-a su prijevremeni izbori

“U svijetlu mogućih odluka vezanih za članstvo u NATO, SNP mora biti spremna da svim političkim sredstvima insistira da se održi referendum o toj odluci.”, kazao je Damjanović
32 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.01.2015. 11:40h

Cilj Socijalističke narodne partije (SNP) je da ove godine budu održani prijevremeni parlamentarni izbori, kazao je šef poslaničkog kluba Aleksandar Damjanović, navodeći da ta stranka mora biti spremna da svim političkim sredstvima insistira na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO.

On je rekao da je u prošloj godini SNP nastavila sa profilacijom građanskog koncepta, odnosno snažnog političkog angažmana, prije svega u Skupštini, i lokalnim parlamentima na promovisanju principa socijalne pravde i održivog ekonomskog razvoja.

“Ostaje da se, uz sve poteškoće, istraje na tom kursu, koji je i doveo do osvajanja vlasti u Beranama ,zajedno sa kolegama iz opozicije. Cilj mora biti da u ovoj godini dođe do prijevremenih državnih izbora i neophodnih političkih promjena, jer sa ovakvim načinom vladanja nema sigurne perspektive za građane Crne Gore”, rekao je Damjanović agenciji MINA.

On je kazao da je 2015. jedna od rijetkih godina kada nijesu predviđeni bilo kakvi redovni izbori, navodeći da to ne znači da neće biti prijevremenih.

“U svijetlu mogućih odluka vezanih za članstvo u NATO, SNP mora biti spremna da svim političkim sredstvima insistira da se održi referendum o toj odluci. Politički kurs je predviđen Programom Partije i tu ne smije biti kompromisa, a što se tiče kadrovskih promjena, prirodno je da ih bude nakon nedavnog Kongresa”, kazao je Damjanović.

Kako je rekao, u kojoj mjeri i u kom obimu svakako će zavisiti od predloga predsjednika partije, Srđana Milića, “odnosno od odluka Glavnog odbora koji će imati priliku, nadam se brzo, da se o tome izjasni”.

On jekazao da prošla godina nije bila laka za većinu građana Crne Gore, pa ni za SNP, koja dijeli sudbinu onih koje predstavlja.

“U prošloj godini održan je redovni Kongres Partije, serija lokalnih izbora na kojima je, sa izuzetkom u Herceg Novom, ostvaren zadovoljavajući politički rezultat. Naravno, pomenuti pad političke podrške, nakon 14 godina vršenja vlasti u Herceg Novom, nešto je o čemu će partijski organi morati zauzeti stav, kako sa aspekta uzroka, tako i posljedica ovako lošeg rezultata, odnosno političkog poraza”, rekao je Damjanović.

Upitan da li su “unutarstranačke struje” dovoljno jedinstvene da može tvrditi da ne postoji bojazan da neki visoki funkcioneri napuste stranku, Damjanović je kazao da u SNP-u ne postoje unutarstranačke struje, već različiti pogledi na način funkcionisanja, navodeći da je to normalno kada se radi o velikom sistemu kakva je ta politička partija.

“S druge strane, svakako smo jedinstveni u odnosu na programske principe i odrednice, kao i političke ciljeve Partije i to se ne dovodi u pitanje. U odnosu na napuštanje stranke, svoj stav sam javno iznio, da je to najlakši način za iskazivanje nezadovoljstva. Mnogo je veći izazov ostati i u unutarpartijskoj debati izboriti se za svoje viđenje partijske politike”, poručio je on.

Damjanović je kazao da se nada da najveći dio, naročito prepoznatih partijskih funkcionera, dijeli njegov stav i da nema bojazni od napuštanja SNP-a.

Upitan da prokomentariše snagu crnogorske opozicije i da li misli da je realnija priča o njenom usitnjavanju ili objedinjavanju, on je kazao da formiranje nekoliko novih političkih partija, prije svega Demokratske narodne partije koju predvodi Milan Knežević, ili CDU i Građanskog pokreta, iako ide u prilog tezi da se opozicija usitnjava ne mora da znači da opozicija i slabi.

“Naprotiv, pristalica sam novih političkih ponuda, naročito ako iste ne znače samo puku preraspodjelu na opozicionoj sceni, što se dešavalo ranije, a čega je i SNP bila često puta žrtva. Upravo te ponude moraju biti okrenute prije svega neopredijeljenim biračima, ili nezadovoljnim biračima vlasti, kako bi se stvorila kritična masa na strani opozicije koja bi dovela do političkih promjena”, rekao je Damjanović.

On je kazao da se saradnja na opozicionoj sceni mora ostvarivati bez političkih sujeta, iskreno i u interesu svih onih građana” koji nam povjerenje daju jer žele da mijenjamo vlast, da bi na bolje mijenjali Crnu Goru”.

Damjanović je novoformiranim političkim subjektima poželio sreću u političkoj utakmici, navodeći da SNP ima potrebu saradnje sa svima koji se zalažu za političke promjene, uz očuvanje principa socijalne pravde i radikalne borbe za pravnu državu.

“Takve prepoznajem na političkoj sceni i mišljenja sam da bi, prije svega ideološki slične političke partije trebale da imaju čvršću saradnju, a da se sa onim opozicionim strankama koje imaju različite ideološke poglede od SNP-a mora tražiti najmanji zajednički sadržalac političkih ciljeva”, kazao je on.

Upitan da prokomentariše navodnu krizu u DF-u i budućnost tog saveza, Damjanović je rekao da za sve vrijeme političkog rada nikada nije komentarisao dešavanja u drugim političkim subjektima. “Problemi u bilo kom opozicionom subjektu utiču na ukupno slabljenje opozicije, pa u tom smislu želim da se svi eventualni unutarpartijski problemi kod opozicionih kolega uspješno prevaziđu”, poručio je on.

Prema riječima Damjanovića, kada u DF-a donesu odluku po pitanju protesta, SNP će imati jasan stav.

“ Svakako da su politički protesti opravdan način iskazivanja političkog stava, a naročito u situaciji kada postoji ogromno nepovjerenje u izborni proces, funkcionisanje institucija i nepostojanje volje vlasti za iskrenim dijalogom sa opozicijom u traženju načina za prevazilaženje katastrofalne ekonomsko – socijalne situacije i zaustavljanja daljeg urušavanja životnog standarda većine crnogorskih građana”, smatra Damjanović.

Na pitanje da prokomentariše odnos koalicije na vlasti i da li smatra da su čvrsto riješeni da, pored brojnih nesuglasica, ne dozvole raspad i eventualne vanredne izbore, on je odgovorio da nikada nije ni sumnjao da će se, “kako bi kolega (Miodrag) Lekić rekao - čuvari plaže u zimskom periodu i zakupodavci tih plaža dogovoriti, naročito kad malo otopli”.

“Šalu na stranu, politički profitabilan a ekonomski problematičan projekat auto – puta, mogući poziv za NATO i kadrovska prestrojavanja u vladajućoj većini, u svijetlu kongresa koji predstoje, dovoljni su razlozi da partikularni interes tih subjekata prevlada nad interesom države”, kazao je Damjanović.

On je ocijenio da vlast Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije pokušava da i dalje funkcioniše na sličan način kao i do sada, ”kupujući vrijeme od izbora do izbora, sa isključivim ciljem čuvanja stečenih političko – ekonomskih monopola, a na štetu državnih interesa”.

Bonus video: