Danilović: Rakčevićev Pokret nam je potencijalni saveznik

Okupićemo široki front, ali nećemo po svaku cijenu pozivati one koji ne žele jedinstvo, kaže Danilović
50 pregleda 89 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.01.2015. 08:02h

Član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović kazao je da će taj politički savez o formiranju prelazne vlade pregovarati sa liderima opozicionih partija, ali da mu je lično stalo da ideju podrže i funkcioneri SNP Aleksa Bečić i Građanskog pokreta Dritan Abazović. On je pojasnio da će DF insistirati da se oko ideje prelazne vlade okupi široki opozicioni front, ali da neće po svaku cijenu u savez pozivati one koji ne žele jedinstvo. Danilović je u razgovoru za “Vijesti” istakao da će lider DF Miodrag Lekić poziv na pregovore poslati “na svaku relevantnu adresu”.

“Nećemo nikog isključivati, ali moglo bi se očekivati da se pojedini samoisključe iz razgovora jer im ne odgovara priča o velikoj i udruženoj opoziciji, zajedničkom djelovanju u parlamentu i krupnim zahtjevima umjesto sitnih interesa. Uz obavezu da naglasim da se radi o ličnom stavu-obradovao bih se da se pozivu odazovu Srđan Milić i Darko Pajović kao predsjednici opozicionih partija, bez obzira na nevesela iskustva iz bliske prošlosti kada je u pitanju opoziciono dogovaranje. Ipak, lično mi je stalo i do toga da projekat podrže i u njemu učestvuju i Aleksa Bečić i Aleksandar Damjanović, koji su na partijskom kongresu dobili impresivan broj glasova”, kazao je Danilović, navodeći da se u pregovore moraju uključiti svi iskreni opozicionari.

“Bečić je svoju snagu i politički dar pokazao i na podgoričkim izborima. Cijenim Abazovića i Mladena Bojanića i njihovu hrabrost da istraju na opozicionoj dosljednosti. Formalni razlozi ne smiju biti prepreka za stvaranje velike i pobjedničke opozicione sloge”.

Šta podrazumijeva prelazna vlada koju nudi Front?

Jedinstveni moramo tražiti i dobiti prelaznu vladu, koja je nakon 25 godina tranzicije i nepoštenih izbora potpuno očekivan zahtjev. Nije pitanje hoće li DPS pristati na takvu vladu sa rokom trajanja do jedne godine, već ko će se odazvati pozivu za uspostavljanje najšireg antirežimskog koncepta. Nije presudno da svaki formalno opozicioni subjekat prihvati našu ideju, ali je važno da nas je više. Ako naš zahtjev bude odbijen aktuelna većina bi rizikovala parlamentarnu i političku nestabilnost.

Miodrag Lekić je najavio da će o prelaznoj vladi razgovarati i sa SDP-om i manjinskim partijama. Koliko je realno da se pozivu odazovu stranke koje održavaju DPS na vlasti?

Prvo treba postići najveći stepen jedinstva i saglasnosti u opoziciji, a onda ponuditi projekat i manjinskim partijama. Taj proces može biti i paralelan. Prelazna vlada podrazumijeva sve, uključujući i DPS, jer je to vlada državnog jedinstva. Odbije li DPS može se i bez njih. U tom slučaju ogromna odgovornost je na SDP-u i partijama manjina. SDP ipak zna da stižu parlamentarni izbori, a DPS bi sa njima osvojio manje nego samostalno. Što znači da treba na nečemu da grade planove. Prelazna vlada je i za njih spasonosna.

Izvjesno je da u budućnosti manjinski narodi moraju imati svoje predstavnike u vladama i biti dio novoformiranih parlamentarnih većina. To stabilizuje i vlade i Crnu Goru.

Kako komentarišete što je značajan dio opozicije prećutao poziv na pregovore i eventualne proteste?

Naš poziv zvanično još nije upućen. Lekić tek namjerava da razgovara na ovu temu, tako da ništa nije ni moglo biti prećutano. Protesti su kao mogućnost koja se ne isključuje, pred Novu godinu, postali zvaničan stav Predsjedništva DF. Sve će to do detalja biti predočeno opozicionim i građanskim prvacima. Ako niz zahtjeva koje ispostavi opozicija budu ispunjeni, protesti neće biti neophodni. Ako se Milo Đukanović bude poigravao sa onim što se bude tražilo, on će tako, postati najbolji povod za njihovo organizovanje.

Rakčević nam nije konkurencija, nego potencijalni saveznik

Smatrate li da napadi dijela funkcionera DF na Građanski pokret smanjuju šanse za saradnju sa savezom Žarka Rakčevića?

Cijenim Rakčevićeve napore da pruži organizovan otpor ekonomskom i svakom drugom rastakanju Crne Gore. Podržao nas je na lokalnim izborima u Podgorici i to ne smijemo zaboraviti. Ohrabrila me izjava da nema "trećeg puta u politici". Dakle, da mu nijesmo isti, kao nekima do juče, mi koji smo za slobodnu Crnu Goru i oni koji su za sebe i samo za svoj interes. Nakon početnih nesporazuma očekujem da sarađujemo, nastavimo širenje međunacionalnog pomirenja koje su započele Nova i PzP.

U dijelu javnosti djeluje kao da u u njima vidite konkurenciju?

Moja maksima nije isključivost nego traženje zajedničkog i dobre mjere. Ko nije sa nama ne znači da je protiv nas. Svi koji nisu protiv nas sa nama su, ja u to vjerujem. Rakčević, kao i Abazović, nije alergičan na političke predstavnike Srba u Crnoj Gori. Nema potrošenu matricu o četničkoj opasnosti i velikosrpskom projektu. Dok je taj stav zvaničan i jasan, dok smo mi iz DF uvaženi kao motor i snaga promjene, meni oni ne predstavljaju konkurenciju nego potencijalne saveznike. Možemo pojedinačno da se ne podnosimo, ali ostavimo to iza nas. Formalni razlozi i lične razmirice ne smiju biti smetnja za stvaranje najšire demokratske alternative.

Bonus video: