Radunović: Ako vlast odbije prelaznu vladu, pozvaćemo sve na neviđene proteste

Radunović smatra da u ostatku opozicije ima volje za ujedinjenje, na koje je ranije pozvao poslanik DF-a, Goran Danilović
22 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.01.2015. 14:05h

Demokratski front (DF), kao najveća i najbolje organizovana opoziciona struktura, obavezna je da inicira aktivnosti koje će dovesti do održavanja slobodnih izbora u Crnoj Gori, ocijenio je njegov funkcioner, Slaven Radunović.

On je, u intervjuu agenciji MINA, najavio da će ubrzo biti pokrenute široke konsultacije sa svim segmentima društva.

"Ubrzo ćemo pokrenuti široke konsultacije sa svim segmentima društva, oko neophodnih koraka. Zatražićemo formiranje prelazne Vlade, koja bi imala tačno definisane obaveze koje mora da završi", najavio je Radunović.

On je objasnio da prvenstveno misli na sprovođenje hitnih mjera u ekonomiji, bezbjednosti, kao i dopunjavanju izborne regulative primjenom elektronske identifikacije podataka i čišćenje biračkog spiska.

"Ta vlada bi morala da imenuje predstavnike opozicije u one djelove državnog aparata koji su prepoznati po zloupotrebama državnih resursa tokom izbornog procesa. To bi opoziciji pomoglo da ostvari kontrolnu funkciju i spriječi zloupotrebe i pritisak na zaposlene", kazao je Radunović.

Obračunati se s kriminalom, korupcijom...

Kako je ukazao, cilj prelazne vlade bio bi i obračun sa kriminalom i korupcijom, čišćenje službi bezbjednosti od korumpiranog kadra i stranih agentura, kao i oduzimanje imovine stečene kriminalom.

"Ukoliko partije iz vlasti odbiju ovaj zahtjev, tražićemo od opozicionih partija, sindikata i svih građana pogođenih nepravdom i siromaštvom, da nam se pridruže u organizaciji dosad neviđenih, višednevnih nenasilnih i demokratskih protesta, kojim bi natjerali režim da pristane na slobodne izbore", kazao je Radunović.

Radunović smatra da u ostatku opozicije ima volje za ujedinjenje, na koje je ranije pozvao poslanik DF-a, Goran Danilović.

"Sujeta još pojedinim liderima ne dozvoljava da realno sagledaju svoje mogućnosti, kao ni opcije koje su pred njihovim partijama. Ali, pritisak članstva, koje je apsolutno za opoziciono jedinstvo, narednih će mjeseci biti toliko jak, da se nadam da će determinisati kurs svih partija", ocijenio je Radunović.

To je, smatra on, posebno važno za vršenje presije na vlast, u pravcu formiranja prelazne vlade ili za organizaciju protesta.

Više stranaka i pokreta može da bude efikasan metod za prikupljanje glasova

Na pitanje da li je realnije govoriti o usitnjavanju ili objedinjavanju opozicije, s obzirom na to da je došlo do novih političkih subjekata na crnogorskoj sceni, Radunović je odgovorio da više političkih stranaka i pokreta može da bude vrlo efikasan metod za prikupljanje glasova, zbog dijapazona ponude koju dobijaju birači.

Naravno, dodao je on, samo ako skladno, iskreno i koordinisano djeluju u pravcu rušenja režima.

"Postignuti rezultati DF-a, koji je sastavljen od konstituenata različitih političkih profila, to najbolje dokazuju", ocijenio je Radunović.

Prema njegovim riječima, posljednjih mjeseci vrlo je primjetno bilo isforsirano bavljenje medija i analitičara DF-om i njegovim unutrašnjim pitanjima.

"Ono je stvorilo lažnu sliku u javnosti kako kod nas postoje neka krupna neslaganja oko budućih poteza i unutrašnje organizacije. Mi ćemo se, naravno, potruditi da dodatno "utegnemo" organizaciju, kako bismo što efikasnije sprovodili jedinstveni program DF-a, poznat kao "595 mjera" i bili što spremniji za skorašnje izazove koji treba da građanima Crne Gore obezbijede slobodne izbore", poručio je Radunović.

Nove partije bi trebalo da prodru u biračko tijelo neke od partija na vlasti

Upitan postoji li bojazan da novoosnovani Građanski pokret uđe u biračko tijelo DF-a, Radunović je odgovorio da prodiranje u biračko tijelo neke od vladajućih partija, kao i animiranje apstinenata, trebalo bi da bude smisao osnivanja bilo koje nove partije, ako želi da doprinese rušenju postojeće vlasti.

"Građanski pokret je novi tim, ali sa već poznatim igračima. Želim da vjerujem da će svojim djelovanjem doprinijeti zajedničkom cilju - smjeni ove nedemokratske, nepoštene, korumpirane vlasti", ocijenio je Radunović.

On je, kako je rekao, ubijeđen da će sledeće godine biti održani vanredni izbori.

"Vjerujem da će Đukanović pokušati da ih još jednom lažira, ali građani Crne Gore ga moraju u tome onemogućiti. Pred svijetom, pred sobom, ali prije svih pred svojom djecom, imamo obavezu da organizujemo prve slobodne izbore od Drugog svjetskog rata", poručio je Radunović.

Bonus video: