Stijepović: Koalicija DPS i SDP u Podgorici uspješno funkcioniše

Komentarišući optužbe opozicije da za čelnike gradskih službi dolaze isključivo partijski kadrovi, odnosno članovi DPS-a i SDP-a, i da nema nestranačkih ličnosti, Stijepović je kazao da politička pripadnost ne isključuje stručnost, znanje i profesionalnost
97 pregleda 10 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Nova godina, Foto: Boris Pejović
Slavoljub Stijepović, Nova godina, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.01.2015. 14:07h

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) u koaliciji u Podgorici nemaju otvorenih pitanja i uspješno se dogovoraju u vezi sa prioritetima, kazao je gradonačelnik Slavoljub Stijepović, navodeći da ih pregovori o aneksu sporazuma na državnom nivou ne usporavaju.

“Zadovoljan sam funkcionisanjem koalicije u Podgorici, nemamo otvorenih pitanja i uspješno se dogovorama oko gradskih prioriteta. Zajedno smo posvećeni interesima građana i Glavnog grada i to je naša glavna preokupacija”, rekao je Stijepović u intervjuu agenciji MINA.

On je ocijenio da svi kapaciteti moraju biti uključeni u realizaciju izbornog programa, navodeći da se veoma intenzivno od prvog dana radi na tome i da će tako biti do isteka mandata.

Stijepović je rekao da su pregovori o aneksu koalicionog sporazuma između DPS i SDP na državnom nivou značajni i za Glavni grad, ali da se ne odnose dominantno na Podgoricu i da ne usporavaju funkcionisanje koalicije

“Ti razgovori se kreću u dobrom pravcu, postignut je visok stepen saglasnosti oko ključnih razvojnih prioriteta za dalji ekonomski napredak Crne Gore. Spremni smo, kao lokalna uprava, da doprinesemo tom zamahu, ukoliko se za to bude ukazala potreba”, naveo je Stijepović.

Komentarišući optužbe opozicije da za čelnike gradskih službi dolaze isključivo partijski kadrovi, odnosno članovi DPS-a i SDP-a, i da nema nestranačkih ličnosti, Stijepović je kazao da politička pripadnost ne isključuje stručnost, znanje i profesionalnost.

“Osnovna demokratska načela nalažu da pobjednik izbora formira vlast i bira kadrove koji će upravljati. Kada bih htio da budem ciničan, mogao bih pitati opozicione partije gdje bi oni tražili kadrove za rukovodeće pozicije? Gotovo 100 odsto sam siguran da se na njihovom spisku ne bi našao niko iz DPS ili SDP”, rekao je Stijepović.

Prema njegovim riječima, kao što je uvjeren da i u opozicionim partijama ima stručnjaka i profesionalaca, tako zna da koalicija koja upravlja Podgoricom ima najbogatiju i najkvalitetniju bazu kadrova.

“Neki od njih su i do sada sa najodgovornijih pozicija pružali puni doprinos razvoju Podgorice, a mi smo se dodatno opredijelili da pružimo šansu i novim snagama, koje će unijeti svježu energiju i ideje u sistem upravljanja”, kazao je Stijepović.

On je saopštio da Glavni grad trenutno ima sedam kreditnih zaduženja i garantovao je za pet kredita gradskim preduzećima.

Podgorica je, kako je naveo, po osnovu kredita dužna oko 26.125.902 eura, a po osnovu izdatih garancija privrednim društvima dug je 10.392.935 eura.

“Svi krediti iskorišćeni su za infrasturkturne projekte, poput miniobilaznice, izgradnje vodovodnih sistema u gradskim opštinama Tuzi i Golubovci i mosta „Millenium“. Glavni grad neće imati nikakvih problema u otplati dugova, ako imamo u vidu dinamiku ostvarivanja prihoda tokom proteklih godina, kao i činjenicu da od 2016.godine otplata rata po osnovu uzetih kredita opada na godišnjem nivou”, kazao je Stijepović.

On tvrdi da se sve obaveze redovno izmiruju. “To je plan i za ovu godinu, pa će iznos duga na kraju 2015. godine biti 22.944.902 eura”, naveo je on.

Stijepović je kazao da je na neodređeno vrijeme u organima i službama Glavnog grada zaposleno 619 službenika.

One je rekao da na određenim pozicijama u sistemu Glavnog grada nedostaje određen broj izvršilaca, navodeći da se i u tom segmentu striktno pridržavaju zakonskih propisa koji se tiču sistematizacije i racionalizacije radnih mjesta.

Stijepović je naglasio da je Podgorica jedna od rijetkih lokalnih samouprava koja ima optimalan broj zaposlenih, čak i niži u odnosu na prosjek koji je propisan direktivama EU.

“Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi predviđena su četiri službenika na hiljadu stanovnika, a u slučaju Glavnog grada trenutno taj prosjek iznosi 3,28 i nastavićemo da se pridržavamo toga i poštujemo sve propise koji se odnose na broj zaposlenih u organima lokalne samouprave”, dodao je on.

Stijepović je kazao da su prosječna neto primanja zaposlenih u Glavnom gradu 489 eura, što je nešto iznad prosječnih primanja na državnom nivou.

“Neću reći da sam zadovoljan tim podatkom, ne bih to rekao ni da je ta cifra veća. Uvijek se moramo truditi da stvorimo uslove za bolja primanja zaposlenih, a samim tim i za njihov bolji životni standard, ne samo u upravi Podgorice, već i svih zaposlenih”, rekao je on.

On je naveo da su odlukom o budžetu Glavnog grada Podgorice za ovu godinu planirano 49.032.390 eura, a kapitalnim budžetom za narednu 19.435.780 eura.

Stijepović je ukazao da će od toga najviše novca biti potrošeno za izgradnju komunalne infrastrukture, za nastavak izgradnje započetih projekata i izvršavanje svih obaveza prema investitorima sa kojima su sklopljeni ugovori.

“Očekujem da svi dogovoreni rokovi budu ispoštovani i da, kao što Glavni grad redovno izmiruje i servisira obaveze prema investitorima, i investitori s druge strane završe sve radove bez prolongiranja dogovorenih rokova. Na tome ćemo, svakako, insistirati u narednom periodu”, rekao je on.

Stijepović je najavio da će novi servisi u službi građana-biroi za ekonomsku saradnju i komunikaciju i koordinaciju rada sa građanima početi da rade odmah nakon praznika i biće u punom kapacitetu na usluzi građanima.

On je podsjetio da je njihovo otvaranje najavio u kampanjii pojasnio da su morale biti ispoštovane sve procedure i zakoni, što zahtijeva izvjesno vrijeme.

“Mogu da obećam da će vrlo brzo, odmah nakon završetka praznika, građani Podgorice biti u prilici da koriste usluge dva nova servisa koja će biti u punoj funkciji i službi svih građana glavnog grada. I u narednom periodu, u skladu sa realnim potrebama i planovima, u sistemu gradske uprave otvaramo i nove servise kako bi što efikasnije rješavali probleme građana”, dodao je Stijepović.

On je najavio da je za ovu godinu planirano raspisivanje međunarodnog tendera za početak izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i tretman kanalizacionog mulja, koji je jedan od osnovnih preduslova daljeg održivog razvoja Podgorice.

Stijepović je dodao da su za ovu godinu opredijeljen novac za početak izgradnje Gradskog pozorišta, Doma starih u Donjoj Gorici, nabavku mobilijara za zgradu gradskog Parlamenta i završetak izgradnje zgrade od 101 stana za socijalno stanovanje i izradnju četvrtog reciklažnog dvorišta.

“Planirali smo i izgradnju treće sanitarne kade na deponiji „Livade”, ženskog paviljona u okviru JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci i uređenje biciklističkih staza. Posebno bih istakao izgradnju Srednje stručne škole u Golubovcima, kao i početak izgradnje III faze obilaznice u Golubovcima”, dodao je on.

Stijepović je naveo da su zainteresovani za realizaciju razvojnih projekata koji će doprinijeti ekonomskom napretku i poboljšanju uslova života svih građana u Crnoj Gori.”

Stijepović je poručio da će cilj gradske uprave za ovu godinu biti ravnomjeran i uravnotežen razvoj grada na svim područjima, kako bi građanima obezbijedili iste uslove i kvalitet življenja u svim djelovima grada.

“Zbog toga ćemo vrlo intenzivno raditi na poboljšanju putne infrastrukture, unapređenju i razvoju komunalne infrastrukture i izgradnji nedostajućih sadržaja kojiima bismo obogatili kulturni i društveni život građana Podgorice”, poručio je Stijepović.

Bonus video: