Bojović: Opozicija treba da se zrelo mijenja

"Pokret je utemeljen na jasnoj prozapadnoj, državotvornoj i reformatorskoj politici sa ciljem smjene DPS-a i samim tim neće patiti od konfuznih stavova i lutanja"
48 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2014. 06:50h

Predsjednik Izvršnog odbora Pravedne Crne Gore i od nedavno član Građanskog pokreta Rade Bojović kazao je da je grupacija kojoj je pristupio utemeljena na jasnoj prozapadnoj, državotvornoj i reformatorskoj politici sa ciljem smjene DPS-a i samim tim, kako je naveo, neće patiti od konfuznih stavova i lutanja.

Koji su glavni razlozi ulaska u Građanski pokret? Pravedna i ja smo insistirali na objedinjavanju kritičkih i opozicionih državotvornih, evroatlantskih i reformatorskih građanskih snaga. Takva ideja mora savladati crnogorske uskosti i rezervisanosti i pokazati da svojom širinom može vratiti nadu u promjene i staviti tačku na višedecenijsku vladavinu DPS-a. Pokret je proizvod takvih opredjeljenja i razmišljanja pa je samim tim prirodno da i ja pomognem njegovom nastanku.

Po čemu se Pokret razlikuje od ostalih grupacija koje pokušavaju da smijene DPS?

Prvo i najvažnije, Pokret treba da bude primjer sazrele kritičke javnosti koja će okupljati ljude koji prije svega daju, a ne uzimaju i koji su spremni da lično trpe zbog zalaganja za opšte dobro. Pokret je nastao na talasu kritike partitokratizma i zato se formira kao otvoreno, masovno i nestranačko političko udruženje.

Pokret je utemeljen na jasnoj prozapadnoj, državotvornoj i reformatorskoj politici sa ciljem smjene DPS-a i samim tim neće patiti od konfuznih stavova i lutanja. Pokret će biti raspoložen za saradnju sa svim legitimnim političkim i društvenim snagama i motivisan potrebom modernizacije crnogorskog društva, što u perspektivi može uključiti i opozicioni DPS. Pokret će biti primjer spajanja međugeneracijskog iskustva i energije i afirmacije mlađe i srednje generacije političkih aktivista.

U javnim nastupima ste u isti koš stavljali DPS i opoziciju. Zašto ste se pridružili Građanskom pokretu kojem je takođe osnovni cilj smjena vlasti?

Kada kritikujete opoziciju, to ne znači da ste protiv smjene vlasti, već da ste svjesni činjenice da svojim pogrešnim djelovanjem takva opozicija postaje posljednja odbrana vlasti.

Ne može smjenu vlasti predvoditi opozicija koja je zbirka konfuznih namjera, antizapadnih frustracija, poraženih predreferendumskih politika i dezintegrativnih lidera koji, uz par izuzetaka, treba da prepuste političko vođstvo. Najveći doprinos takve opozicije bio bi kada bi se zrelo mijenjala i sarađivala sa Pokretom, a ne da svojim gubitničkim egzibicijama i vašarskim poskočicama održava Đukanovićevu vlast.

Sukob sa Rakčevićem je stvar prošlosti, ne smije biti prepreka

Rakčevića bilo sukoba dok ste bili u SDP-u. Kako ste prešli preko toga da bi bili zajedno u ovom pokretu?

Tačno je da smo Rakčević i ja bili među osnivačima opozicione, antiratne i suverenističke SDP, kao što je i tačno da smo bili na suprotnim stranama tokom unutarpartijskih razmirica koje su se desile prije davnih osamnaest godina. Međutim, to je prošlost i to ne smije biti prepreka da se stvori politička alternativa čija je sva suština posvećena viziji bolje Crne Gore.

Osvrtati se na prošlost u situaciji kada je neophodan aktivan doprinos svih patriotskih, dobronamjernih i stručnih pojedinaca, bio bi samo još jedan prilog crnogorskim samodestrukcijama i parališućim animozitetima. Istovremeno, sva moja razmišljanja i sva moja volja posvećeni su budućnosti Crne Gore.

Bonus video: