Opet nema kandidata za Senat DRI

Odsustvo Milića sa sjednice presudilo je da odbor ne usvoji zaključak da se Skupština upozna sa eventualno novim ugovorom o nastavku partnerstva Vlade sa italijanskom kompanijom A2A
2 komentar(a)
Zarija Pejović, Nebojša Medojević, Foto: Vijesti online
Zarija Pejović, Nebojša Medojević, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 28.12.2014. 19:54h

Skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije uspio juče da izabere kandidata kojeg bi plenumu parlamenta predložio za peto mjesto u Senatu Državne revizorske institucije (DRI), pa će se konkurs ponoviti.

Poslanici vladajuće DPS-SDP koalicije i Almer Kalač (BS) podržali su kandidata vlasti Dušana Mrdovića, koji je dobio šest glasova, dok je doktor ekonomije Zarija Pejović dobio pet glasova opozicije (SNP, DF i Pozitivna) i Nika Đeljošaja iz Albanske alternative. Bilo je neophodno sedam glasova za prolaz.

Poslanik DF-a i lider PZP Nebojša Medojević ostao je uzdržan. Pejović je do prije nekoliko godina bio poslanik PZP-a. Lider SNP-a Srđan Milić nije prisustvovao sjednici.

Mrdović, doskorašnji ambasador Crne Gore u Makedoniji, prje te funkcije bio je član Senata DRI. Jedan član Senata DRI fali četiri i po godine, što odgovara trajanju Mrdovićeve diplomatske karijere.

Odsustvo Milića sa sjednice presudilo je da odbor ne usvoji zaključak da se Skupština upozna sa eventualno novim ugovorom o nastavku partnerstva Vlade sa italijanskom kompanijom A2A.

Šest poslanika opozicije i Đeljošaj su bili za taj predlog, dok su poslanici DPS-a, SDP-a i Kalač bili protiv. Strahinja Bulajić (DF) i Aleksandar Damjanović (SNP) u predlogu zaključaka povodom nedavno održanog kontrolnog saslušanja u vezi sa upravljanjem EPCG predložili su da se parlament upozna i izjasni o eventualnom novom ugovoru sa italijanskim partnerima.

Petogodišnji ugovor ističe do kraja marta iduće godine, do kada je rok da se zna ostaje li A2A partner. U gotovo tromjesečnim pregovorima nisu uspjeli da se dogovore o uslovima rukovođenja većinski državnim EPCG.

Glavni problem je gradnja drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima. Italijani ne žele da finansiraju gradnju, već da se još neki investitor uključi u posao ili da eventualno finansiraju projekat sa EPCG do 49 odsto.

Bonus video: