Boro Vučinić biće pozvan pred Odbor za bezbjednost

“Iako je Vučinić podnio ostavku, veoma je važno da imamo informacije, ne o ličnim motivima njegove ostavke već o stanju u bezbijednosnom sektoru i uvezi sa nekim pitanjima koja su se čula u javnosti”, rekao je Mustafić
63 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Boris Pejović
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2014. 11:57h

Odbor za bezbjednost i odbranu u januaru će raspravljati o stanju u bezbjednosnom sektoru nakon ostavke direktora Agencije za nacionalnu bezbijednost (ANB), Bora Vučinića.

Na sjednicu će, kako je dogovoreno danas, biti pozvani predstavnici ANB-a, Ministarstva unutrašnjih poslova, sudstva i tužilaštva.

Odbor je prihvatio inicijativu poslanice Socijalističke narodne partije (SNP) Snežane Jonice, da Odbor razmatra stanje u sektoru bezbijednosti i na sjednicu pozove Vučinića.

Jonica je, objašnjavajući da ne treba ispitivati do detalja lične razloge za ostavku, podsjetila da je to bio razlog mnogih tumačenja u javnosti.

Ona je ukazala na navode da su pojedine međunarodne institucije došle do podataka ANB-a, što se, kako je navela, pominje kao jedan od razloga za ostavku Vučinića.

“To je nešto što mora da bude razlog brige i interesovanja ovog Odbora, pa makar iako je u pitanju navod iz jednog medija da postoji takva mogućnost”, rekla je Jonica.

Odbor to mora razmatrati jer, kako je navela, radi se o pitanjima nacionalne bezbijednosti.

“Ne mislim da Vučinić treba da govori o ličnim razlozima ostavke, ali treba da bude pozvan, bez obzira na to što je podnio ostavku, da nam na sjedinici da informacije vezane za navode koji su se pojavile u javnosti”, objasnila je Jonica.

Poslanik Bošnjačke stranke, Suljo Mustafić podržao je inicijativu Jonice, poručujući da ne traže objašenjenje ličnih razloga za ostavku, već podatke o stanju u sektoru bezbjednosti.

“Iako je Vučinić podnio ostavku, shodno Zakonu o parlamentarnom nadzoru službi bezbijednosti i svim ingerencijma Odbora, veoma je važno da imamo informacije, ne o ličnim motivima njegove ostavke već o stanju u bezbijednosnom sektoru i uvezi sa nekim pitanjima koja su se čula u javnosti”, rekao je Mustafić.

On je ocijenio da se radi o pitanjima opšte bezbjednosti u državi. “Smatram svrsishodnim da se u januaru ovaj Odbor na zatvorenoj sjednici upozna sa detaljimja u vezi sa ovim pitanjem”.

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić kazao je da će na sjednici tog tijela koja je predviđena za kraj januara stanje bezbijednosti biti jedna od tema.

“Mi ćemo na toj sjednici sagledati ukupnu bezbijednost u državi. Tema sjednice će biti organizoivani kriminal i zelenašenje, ali je prilika da otvorimo raspravu i na ovu temu, u okviru i fokusu o kom su govorili Jonica i Mustrafić”, rekao je on.

Prema riječima Nuhodžića, na toj sjednici će otvoriti pitanja bezbijednosti, uz , kako je najavio, prisustvo predstavnika MUP-, ANB-a, sudstva i tužilaštva.

Bonus video: