Nikšić: SO ustupila CPC kraljev ljetnjikovac, opozicija napustila zasijedanje

Prije napuštanja sjednice Veselinka Peković, odbornica SNP-a, kazala je da je odluka o ustupanju ljetnjikovca nezakonita jer je pomenuto kulturno dobro državna svojina, a Opština bez javnog oglašavanja nekome može dati nešto na korišćenje samo na period ne duži od 90 dana
109 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2014. 20:18h

Odluka SO Nikšić da ljetnjikovac kralja Nikole ustupi na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) potpuno je bacila u zasjenak pitanje rebalansa budžeta i usvajanje budžeta za 2015.godinu.

Odbornici opozicije pokušali su da na početku sjednice argumentima ubjede kolege iz vladajuće DPS-SDP koalicije da pomenutu tačku povuku sa dnevnog reda. Kada im to nije pošlo za rukom opozicioni odbornici napustili su zasijedanje lokalnog parlamenta, s tim što su dva odbornika iz Pokreta za promjene ostala da učestvuju u raspravi o budžetu, dok su se tri odbornika Nove vratila kada se raspravljalo o spornoj odluci, kako bi još jednom pokušali da utiču na, kako rekoše, svijest i savjest onih koji su takvu odluku riješili da sprovedu u djelo. Sjednicu SO Nikšić napustila su četiri odbornika Demokratske narodne stranke, tri odbornika SNP-a i dva odbornika Nove.

Marko Kovačević, odbornik Nove kazao je da njegove partijske kolege gaje iluziju da ima dovoljno onih koji će glasati protiv odluke da se Miraš Dedeić stavi ispred Sv. Vasilija Ostroškog i da im u tome daje podršku, ali da on takve iluzije ne gaji.

„Pogledajte u sebe i sjetite se svega što imate a što vam lopovi ne mogu ukrasti i moljci pojesti. Sjetite se svoje djece i zapitajte se da li radite ovo za njihovo dobro“, kazao je Kovačević i napustio, kako reče, najsramniju sjednicu u istoriji lokalnog parlamenta.

Prije napuštanja sjednice Veselinka Peković, odbornica SNP-a, kazala je da je odluka o ustupanju ljetnjikovca nezakonita jer je pomenuto kulturno dobro državna svojina, a Opština bez javnog oglašavanja nekome može dati nešto na korišćenje samo na period ne duži od 90 dana.

Rosanda Nikolić direktorica nikšićke Direkcije za imovinu, i jedan od potpisnika predloga pomenute Odluke, kazala je da je ljetnjikovac, koji je kulturno dobro, svojina Opštine, da se od 1964.godine koristio za stanovanje, da su dvije porodice, Tatar i Jauković, pokušale da kupe pomenutu kuću ali da su ugovori o prodaji poništeni jer se radi o spomeniku kulture.

„Danas je izgleda najteže biti Crnogorac i pitam se kada ćemo više izaći iz ovog tamnog vilajeta“, kazao je Đoko Krivokapić.

Dok su odbornici SDP-a i DPS-a tvrdili da je ustupanje ljetnjikovca CPC racionalno rješenje s obzirom da Opština nije u mogućnosti da izvrši restauraciju objekta, držali lekcije o toleranciji i suživotu različitih vjerskih i kulturnih zajednica i o tome da SPS „nelegitimno koristi 650 crkava i manastira u Crnoj Gori i ostvaruje veliki finansijski prihod bez kontrole“, odbornici Nove imali su druge argumente. Oni su kazali da pomenuta odluka samo stvara razdor, da je to direktiva koju će partijski vojnici sprovesti, miješanje države u crkvena pitanja i da se ne smije dozvoliti partiji koja ima „dva autobusa glasača i još manje vjernika“ da odlučuje o kulturnom dobru. Kazali su da svako ima pravo da gradi vjerske objekte na svom imanju, ali ne i da kulturni objekat, koji je dobro svih, daju „jednoj NVO“. Bilo je čak i prozivki ko je koliki vjernik i kome je Sv. Vasilije bliži.

Dok su odbornici DPS-a i SDP-a, njih 21, dizali ruke za prihvatanje Odluke da se ljetnjikovac koji je izgrađen u periodu od 1876. do 1878.godine i koji je 1964. upisan u Re­gi­star ne­po­kret­nih spo­me­ni­ka kul­tu­re, bez nadoknade preda na korišćenje CPC koja je u obavezi da ga „ko­ri­sti u skla­du sa zakonom, sa­vje­sno i pa­žnjom do­brog do­ma­ći­na”, trojica odbornika Nove napustila su skupštinsku salu.

Ispred Opštine organizovan protest

Za vrijeme održavanja sjednice grupa građana organizovala je protest ispred zgrade Opštine zbog odluke o ustupanju ljetnjikovca CPC. Govornici su kazali da je takva odluka nelegitimna jer nije raspisan javni oglas, ali i da su protiv toga da se „kidiše na lozu Petrovića koja je očuvala čast i poštenje Crne Gore“.

„Okupili smo se da branimo ono što je naše od njihovih ’pajser ekipa’ koje se nalaze u ovoj Opštini i koje su već obijale crkve po ovoj opštini. I fizički ćemo stati iza odbrane naše crkve, naših svetinja i svega što su nam naši preci ostavili“, kazao je Spasoje Tomić pred oko 70 Nikšićana.

Aleksandar Vujović je kazao da dok Pljevljaci žive u „zagađenom gradu i vapiju za pomoć, Nikšiću prijeti nova zagađenost – zagađenost duše“.

„Mnogi se pitaju danas ko ste vi, ko smo mi. Vi ste danas obraz Crne Gore, savjest Crne Gore, njeni čuvari i poštena Crna Gora. Pita se čak i policija ko je organizator protesta pa da im kažemo – organizator je Sv. Vasilije Ostroški“, poručio je Vujović.

Usvojen rebalans budžeta

Glasovima vladajuće koalicije usvojen je rebalans budžeta za ovu godinu koji je za 12,3 miliona eura manji od usvojenog budžeta. Budžet planiran na 36 miliona rebalansom je sveden na skoro 24 miliona. Prema riječima Đoka Krivokapića, sekretara Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, glavni razlog je taj što su ostali uskraćeni za šest miliona eura na ime za sanacije eksplozije na Viru, izostala su sredstva na osnovu koncesija na vode Bilećkog jezera, a bila je i slaba naplata taksi.

„Prilikom usvajanja ovog budžeta kazali smo da smo ga ambicioznije zacrtali. Vrijeme i okolnosti su nas demantovali”, kazao je Krivokapić.

Arsenije Lalatović, odbornik DF-a iz redova PzP-a, kazao je da je opozicija prilikom usvajanja budžeta prošle godine kazala da je isti nerealan i da rebalans samo pokazuje da su bili u pravu.

„Dokazali ste da ne umijete da planirate jer vam je trebala godina da se probudite iz bajke i shvatite da je on nerealan. On predstavlja školski primjer kako ne treba planirati budžet”, kazao je Lalatović.

Što se tiče budžeta za 2015.godinu on je, kako je kazao Krivokapić, planiran konzervativno u “mjeri mogućeg ostvarenja i jača nadu da će uprkos brojnim problemima i izazovima stvoriti dobre osnove i dodatne pretpostavke za potpuni oporavak finansija Opštine Nikšić”. Budžet za narednu godinu planiran je na 22,732 miliona eura i prema riječima Krivokapića realan je i ostvariv.

Najveći problem Opštine su neplaćeni porezi i doprinosi koji zajedno sa javnim preduzećima i ustanovama koje je osnovala Opština iznose 16,5 miliona eura. Riječ je o porezima i doprinosima koji nijesu uplaćivani od 2007.godine, a dugovanja Komunalnog preduzeća su od 2004. Zbog toga će Opština tražiti reprogramiranje duga na period od 15 do 20 godina.

Galerija

Bonus video: