REZOLUCIJA O SUTORINI

Bosanski poslanik traži poništenje graničnog ugovora sa CG

"Predložio sam da Zastupnički dom ocijeni neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH početkom novembra, a prema kojem bi Sutorina trebala, voljom državnih organa BiH, trajno ostati u sastavu Crne Gore", rekao je Bećirović
78 komentar(a)
Denis Bećirović, Foto: Sdp.ba
Denis Bećirović, Foto: Sdp.ba
Ažurirano: 25.12.2014. 11:59h

Poslanik u novoizabranom sazivu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović u zvaničnu parlamentarnu proceduru uputio je Rezoluciju o Sutorini.

"Imajući u vidu da je pitanje Sutorine izuzetno važno za budućnost Bosne i Hercegovine, a shvatajući i značaj direktnog izlaska BiH na međunarodne vode, kao i podržavajući napore da se objektivno utvrde pravne, istorijske, geografske, ekonomske i druge činjenice u vezi sa Sutorinom, ja sam, koristeći odredbe člana 167 Poslovnika Zastupničkog doma i zvanično uputio Rezoluciju kako bi najviši zakonodavni organ BiH napokon zauzeo vrlo jasan stav o ovom pitanju", rekao je Denis Bećirović za Klix.ba dodavši da je u Rezoluciji predložio neprihvatljivu ocjenu prijedloga ugovora sa Crnom Gorom.

"Predložio sam da Zastupnički dom ocijeni neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH početkom novembra, a prema kojem bi Sutorina trebala, voljom državnih organa BiH, trajno ostati u sastavu Crne Gore", rekao je Bećirović.

Vijeće ministara se oglušilo o pozive stručnjaka i šire javnosti koji su isticali da se ovakvim ugovorom Crnoj Gori dobrovoljno ustupa dio prostora BiH, prenosi radio Slobodna Evropa.

Rezolucija je upućena prema Kolegiju Zastupničkog doma koji će je staviti na dnevni red sjednice zakazane za 29. decembar, a moguće je da bude stavljena na dnevni red sjednice koja će biti održana nakon Nove godine.

Bećirović ne može u ovom trenutku govoriti o podršci pri izjašnjavanju, ali očekuje da se uvaže priloženi argumenti.

"Jasno je da je i prema odredbama Berlinskog kongresa BiH imala dva izlaza na more – Klek i Sutorinu. Sutorina se proteže na 83,7 kvadratnih kilometara i to je jako važna činjenica za ekonomiju Bosne i Hercegovine i nadam se da će biti dovoljno dobre volje i spremnosti da se uvaže svi argumenti", zaključio je Bećirović.

Preporučujemo za Vas