Građanski pokret: Naš cilj je demokratska i mirna smjena vlasti

Iz Inicijalnog odbora pokreta su poručili da su, kao reformatorski građanski pokret, oprijedijeljeni za sistemske promjene na političkom, pravnom, ekonomskom i socijalnom planu
4 komentar(a)
Građanski pokret, Foto: Facebook.com
Građanski pokret, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 24.12.2014. 16:15h

Političku klasu treba suočiti sa antikorupcijskim zakonom na osnovu koga bi se ispitivalo porijeklo imovine državnih i lokalnih funkcionera poručuje se u osnivačkom manifestu Građanskog pokreta.

U tom dokumentu Pokret koji je predstavljen u ponedjeljak navodi da će njihova politika vratiti državi ulogu produktivnog i angažovanog aktera koji reaguje na tržišne i špekulativne deformacije i ujedno je posvećena zaštiti prirode, nacionalnih dobara i infrastrukturnih resursa.

"U tom pravcu, dugoročno ćemo biti posvećeni sprovođenju mjera za otvorenu, stvaralačku i na duži rok održivo ekonomiju. Za državu nižeg i na duži rok održivog budžetskog deficita i javnog duga čije pokrivanje nije u funkciji potrošnje, već razvoja, proizvodnje i stvaranja novostvorene vrijednosti", stoji u Manifestu.

Građanski pokret će se zalagati za redukciju javne potrošnje, ukidanje državnih garancija za prvatne kompanije, pogotovo, kako se navodi, radi finansiranja štetnih privatizacija, promašenih poslovnih poduhvata, parazitske poslovne i političke elite.

Pokret će se, stoji u Manifestu, zalagati za štedljivu, racionalnu i efkasnu vlast.

"Naša politika biće usmjerena prema reformi javne i lokalne uprave, smanjenjuu broja zaposlenih u javnom sektoru, redukciji državne administratcije i nepotrebnih troškova Vlade i parlamenta u cilju stvaranja funkcionalne, sposobne i efikasne vlasti" navodi se u Manifestu.

U tom dokumentu kaže se i da crnogorsko društvo mora doživjeti radikalan preobražaj.

"Temeljita rekonstrukcija obrazovnog sistema u cilju reafirmacije učiteljskog zvanja, i stvaranja solidnog i obaveznog srednjoškolskog obrazovanja mora biti prvi krupan iskorak. Visoko obrazovanje mora biti po dubini reformisano" navode iz Građanskog pokreta.

Ta organizacija će se, kako se navodi, zalagati i da privatni fakulteti budu inkorporirani u nacionalni obrazovni sistem putem restriktivnih i uvjerljivih akreditacija, ali bez materijalne podrške države. Pokret će se, prema Manifestu, zalagati i da sudski procesi za krivična djela počinjena u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji ne mogu zastariti.

"Zalagaćemo se za donošenje zakona o nezastarivanju djela iz oblasti ratnog profiterstva i privatizacionih protesta", zaključuje se u Manifestu.

Bonus video: