Kalezić o najavljenim protestima: Ulica bez plana najgora za sve

"Ja dolazim iz inženjerske oblasti, a tamo prvo pretresete, projektujete i napravite varijante, pa onda krenete u posao. Ne krenete da kopate pa da onda pravite varijante"
12 komentar(a)
jelisava Kalezić, Foto: Arhiva "Vijesti"
jelisava Kalezić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.12.2014. 15:34h

Građanski protesti moraju biti dobro osmišljeni i koordinisani kako bi imali efekta, jer bi u suprotnom mogli biti bez učinka, ocijenila je poslanIca DF-a Jelisava Kalezić.

Komentarišući najavu dijela Demokratskog fronta da će organizovati građanske proteste, Kalezić je kazala da prije izlaska na ulice treba sve dobro osmisliti.

„Mnogo je bolje posvetiti više vremena osmišljavanju akcije, pa dobiti i na trajanju i na učincima nego obrnuto. Jasno je da raste nezadovoljstvo u narodu i čudo je da ga nije bilo mnogo ranije, ali po mom mišljenju svako nesinhronizovano djelovanje može biti loše za sve“, kazala je Kalezić “Vijestima“.

Predsjednici Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene Andrija Mandić i Nebojša Medojević najavili su ulične demonstracije, pozivajući opoziciju i nezavisne sindikate da im se pridruži, dok je Branko Radulović kazao da će protesti biti organizovani nakon praznka. S druge strane lider DF-a Miodrag Lekić i članovi predsjedništva Fronta Goran Danilović i Milan Knežević podržali su proteste ali su tražili da se oni dobro pripreme prije izlaska na ulice. Na poziv Fronta i Pozitivne Crne Gore kazali su da su za mirne promjene, dok su iz SNP-a tražili od Lekića da im na sastanku objasni plan protesta.

Ističući da su protesti jedan od najznačajnijih građanskih i političkih fenomena, Kalezić je upozorila da je na poslanicima ogromna odgovornost u osmišljavanju takvog djelovanja. „Kao i drugi oblici građanskog demokratskog i političkog djelovanja, protesti treba da budu podržani i drugim mehanizmima. Recimo, to može biti bojkot institucija, vraćanje mandata ili još nešto ili sve zajedno. U svakom slučaju to se mora znati unaprijed, baš kao i faze djelovanja“, kazala je ona, pojašnjavajući da se samo osmišljenim i koordinisanim djelovanjem može izbjeći nedosljedno ili nepotpuno djelovanje.

„Čime se upada u zamku hipokrizije. Upravo zbog neusaglašenog i nepotpunog djelovanja opozicije u dužem pereodu kod građana je i stvorena slika da je opozicija nedjelotvorna, a nekada i licemjerna“. Kalezić je poručila da se na ulice ne smije „samo izaći, pa šta bude“, već da za proteste treba osmisliti strategiju.

"Ja dolazim iz inženjerske oblasti, a tamo prvo pretresete, projektujete i napravite varijante, pa onda krenete u posao. Ne krenete da kopate pa da onda pravite varijante. To je najskuplje i sa najviše materijalnog, moralnog i vremenskog iscrpljivanja i sa najgorim učinkom“, kazala je ona.

Bonus video: