Članstvo daje DPS-u do sedam odsto od primanja

Poslanici SNP-a obavezni su da mjesečno partiji uplaćuju 100 eura od kojih će, kako je navedeno u obrazloženju, 50 biti usmjereno za Fondaciju Momčilo Vučetić, a druga polovina za potrebe sprovođenja izborne kampanje
2638 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Funkcioneri DPS-a koji su imenovani na neku državnu ili lokalnu funkciju u obavezi su da plaćaju mjesečno članarinu partiji u iznosu od tri odsto od primanja.

To piše u Odluci o visini članarine za 2019. godinu, koju su političke partije u obavezi da dostavljaju Agenciji za sprečavanje korupcije. Nešto više, sedam odsto od primanja, mjesečno su obavezni da uplaćuju DPS-u funkcioneri koji su članovi upravnih odbora, savjeta, odbora direktora preduzeća i ustanova.

Zapoleni u Direktoratu DPS-a plaćuju mjesečnu članarinu od jedan odsto.

Članovi partije koji su u stalnom radnom odnosu u državnim i organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima, u državnoj, opštinskoj, mješovitoj ili privatnoj svojini plaćaju čanarinu mjesečno u iznosu od jednog eura. Nezaposleni članovi DPS-a, penzioneri i studenti oslobođeni su plaćanja članarine.

I funkcioneri SNP-a koji obavljaju funkcije u državnim organima, organima lokalne samouprave i uprave, javnim preduzećima i ustanovama obavezni su da dio zarade izdvoje partiji.

Poslanici SNP-a obavezni su da mjesečno partiji uplaćuju 100 eura od kojih će, kako je navedeno u obrazloženju, 50 biti usmjereno za Fondaciju Momčilo Vučetić, a druga polovina za potrebe sprovođenja izborne kampanje.

Odbornici SNP-a dužni su da uplaćuju mjesečno partiji 4 odsto od odborničke naknade, osim odbornika kojima je to jedino primanje. DPS godinama od svih partija prihoduje najviše novca po osnovu članarine. U finansijskom izvještaju za 2017. godinu navedeno je da DPS od članarine prihodovao više od 130.000 eura. Iste godine SNP je po osnovu članarine prihodovao 4.351 euro.

Članovi DNP-a i PzP-a nijesu u obavezi da da plaćaju članarinu. Ujedinjena Crna Gora donjela je odluku o dobrovoljnoj članarini koja zavisno od mogućnosti članstva neće biti manja od 5 niti veća od 50 eura.

Članovi Force za članarinu partiji mjesečno će plaćati dva eura, dok su penzioneri, studenti i nezaposleni oslobođeni plaćanja.

Odluke o visini članarine ostalih političkih partija zastupljenih u Skupštni nijesu još objavljene na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Bonus video: