Suhih: Mugošini dilovi ipak nijesu hitni

SNP pita za prodaju gradske imovine, javna partnerstva, umanjenje komunalija i donošenje planske dokumentacije
11 komentar(a)
Đorđe Suhih, Foto: Vesko Belojević
Đorđe Suhih, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.12.2014. 09:29h

Predsjednik Skupštine Podgorice Đorđe Suhih najavio je da nakon novogodišnjih praznika treba očekivati formiranje Komisije za provjeru zakonitosti raspolaganja državnom imovinom Glavnog grada za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše.

On ne spori ni preispitivanje odluke o utvrđivanju KAP-a biznis zonom, koju je Skupština donijela u aprilu ove godine.

Međutim, odbacio je zahtjev SNP-a da se o tome odlučuje po hitnom postupku na sjutrašnjoj sjednici.

Klub odbornika SNP-a u Skupštini Podgorice zatražio je od Suhiha da na dnevni red uvrsti predloge da se poništi odluka o utvrđivanju KAP-a biznis zonom, kao i da se odmah formira Komisija za provjeru zakonitosti raspolaganja imovinom Glavnog Grada od 2000.

“Za razmatranje po hitnom postupku su samo odluke koje mogu ozbiljno poremetiti funkcionisanje grada i lokalne samouprave, i nanijetu veliku štetu na račun građana. A to nije slučaj ni u jednoj od ove dvije inicijative,” rekao je Suhih “Vijestima”.

Direktor SNP-a i odbornik Vladimir Vujović podsjetio je juče na pres konferenciji na stavku iz koalicionog sporazuma DPS-SDP o uspostavljanju komisije najduže za dva mjeseca, objašnjavajući da se to nije dogodilo.

Odbornik SNP-a Vladimir Čađenović pozvao je kolege iz DF, Pozitivne i SDP-a da podrže njihovu inicijativu. “Ima sumnje u koruptivnost tog posla jer je kupac KAP-a doveden u privilegovan položaj u odnosu na ostale zainteresovane kupce,koji nijesu bili upoznati da će to biti biznis zona,” rekao je Čađenović.

Prodaja gradske imovine, poslovi oko javnih partnerstava, umanjenje komunalija i donošenje planske dokumentacije-ključne su tačke za koje SNP vjeruje da treba provjeravati iz mandata Miomira Mugoše.

“To je suština o kojoj građani treba da znaju istinu, a zbog toga su uostalom i tražili promjene na izborima,” ukazao je Čađenović.

SNP je predložio da Komisija ima osam članova i da predsjednik bude iz opozicije. Suhih kaže da razmišlja o tome da li treba uvesti u Komisiju i nekoga od eksperata.

Priznaju da državni organi ne funkcionišu, a prodaju "maglu"

Šef odborničkog kluba Demokratskog fronta Goran Radonjić ne dovodi u pitanje podršku inicijativi SNP-a, ali tvrdi: ”Priča SDP-a o komisiji je bila prevara da opravdaju savez sa DPS-om. To što neko hoće da formira komisiju je priznanje da državni organi, čiji je to posao, ne funkcionišu.

Ako ima indicija za sumnjive poslove, a SDP je više od decenije u vlasti, šta su radili policija i tužilaštvo. Sada vlast širi propagandu u magli, kićenje jelke i slično”, kaže on.

Bonus video: