Marković: Cijenimo što je Rumuniji među prioritetima proširenje EU

“Tokom austrijskog predsjedavanja, otvoreno je poglavlje 27 (životna sredina), koje je veoma kompleksno”, kazao je Orav na posebnom sastanku sa ambasadorima država članica EU
748 pregleda 5 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, očekuje da će Rumunija, tokom predsjedavanja Savjetom EU, pružiti veoma dobre rezultate u oblasti proširivanja EU, koja je naročito važna u Crnoj Gori.

“Tokom austrijskog predsjedavanja, otvoreno je poglavlje 27 (životna sredina), koje je veoma kompleksno”, kazao je Orav na posebnom sastanku sa ambasadorima država članica EU.

On je kazao da je siguran da u godišnjem izvještaju koji će biti objavljen na proljeće, mogu izvijestiti o dobrom razvoju crnogorske ekonomije, “koje je tokom izlaganja pomenuo premijer”.

“Nadam se da će biti pozitivnog razvoja i u političkoj oblasti”, kazao je Orav, naglasivši da se nada da će svi politički akteri u Crnoj Gori aktivno učestvovati u radu Odbora (za reformu izbornog zakonodavstva).

Ponovio je da će im poseban fokus biti na vladavini prava i medijske slobode.

Ambasador Rumunije u Podgorici Ferdinand Nađi kazao je da se prvo predsjedavanje Rumunije dešava u kontekstu važnih događaja, koji će promijeniti razmišljanja o budućnosti Unije.

To se , kako je kazao, odnosi na proces izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz EU, prelazak na novi zakonodavni ciklus nakon evropskih izbora koji su zakazani za maj 2019. godine i kraj mandata Evropske komije i Evropskog parlamenta.

“U isto vrijeme, izazovi na međunarodnoj sceni iziskuju aktivnu ulogu Evropske unije na međunarodnom nivou”, kazao je Nađi.

Nađi će, nakon uvodnog dijela koji je bio otvoren za medije, ambasadorima predstaviti prioritete rumunskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Premijer Duško Marković se zahvalio i Austriji tokom čijeg predsjedavanja je Crna Gora otvorila veoma važno poglavlje 27-životna sredina i klimatske promjene.

“Saradnja sa trojkom, koju pored Rumunije, predstavljaju Finska i Hrvatska, za nas predstavlja dodatnu priliku u narednom periodu, jer sve tri zemlje su naši prijatelji i partneri, koji razumiju Zapadni Balkan i Crnu Goru, kao i značaj politike proširenja”, istakao je Marković.

On je kazao da će Rumunija tokom predsjedavanja imati teške zadatke, te zato cijene što je među prioritetima i pitanje proširenja.

“Pratićemo, ali nećemo biti opterećeni unutrašnjim zbivanjima u EU. Prioritete Unije će odrediti njeni građani, a vjerujemo da će politika proširenja biti jedan od ciljeva EU i nakon izbora za Evropski parlament”, istakao je Marković.

Premijer je ocijenio da je impresivan rast crnogorske ekonomije u 2018.godini.

“Po kvartalima je iznosio 4, 5 u prvom, 4,9 u drugom i u trećem kvartalu pet odsto. Porastao je i bruto dohodak po glavi stanovnika. Nezaposlenih je na evidenciji u prošloj godini bilo za gotovo 10.000 manje nego u 2017.godini. Stopa nezaposlenosti je sa 22, 1 odsto, koliko je iznosila na kraju 2017.godine, smanjena za preko četiri odsto”, kazao je Marković.

Bonus video: