DPS Berane: "Štedljiva koalicija" je zapravo neodgovorna i bahata

"Ova „štedljiva“ koalicija, koja vrši vlast u Beranama je, Službi za unutrašnju reviziju naše opštine namijenila finansijska sredstva ovim rebalansom u iznosu od 23.418,28 eura, što je, u odnosu na 2013. godinu, više za 372%"
4 komentar(a)
Berane, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Berane, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 18.12.2014. 10:50h

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) iz Berana optužuje Koaliciju "Zdravo Berane" za neodgovorno vršenje vlasti u tom gradu i postavlja pitanje da li je smanjenje budžeta za više od 26 odsto uticalo na izdatke potrošačkih jedinica i kojih.

"Šesta sjednica SO Berane pokazala je nastavak neodgovornosti i bahatosti u vršenju vlasti Koalicije „Zdravo Berane“, kao i njihovu očekivanu podijeljenost pri usvajanju dnevnog reda i glasanju. Na dnevnom redu je, pored ostalog, bio i rebalans budžeta Opštine za 2014. godinu. Tim rebalansom je budžet naše opštine manji za 2.180.558 eura, što je za 26,10% manje u odnosu na plan za istu godinu. Ovaj podatak nameće i pitanje: Da li je ovo umanjenje uticalo na izdatke potrošačkih jedinica – i kojih", navodi se u saopštenju OO DPS Berane.

Iz DPS objašnjavaju da je "budžet uvijek plan", te da ga je "najrealnije uporediti sa završnim računom iz prethodne godine koji je realizovala koalicija DPS-SDP, a koji je prošao i reviziju ovlašćene institucije".

"Navodimo samo nekoliko podataka potrošačkih jedinica budžeta Opštine Berane predvidjenih ovim rebalansom. Prvo, Služba predsjednika Opštine je u 2013. godini potrošila 204.200,63 eura, dok je, vlast koja „štedi na reprezentaciji i gorivu“, izmjenama i dopunama budžeta za 2014. godinu predvidjeno 256.836,91 euro, što je više za 52.636,28 eura, odnosno 25,77%. Zaključak je jasan. Ta ista vlast je ovoj Službi rebalansom opredijelila 108.000 eura za plate, što je za 54,5% više nego što je bilo predvidjeno planom budžeta za 2014. godinu! Koliko je to novozaposlenih u ovoj Službi? Koalicija „Zdravo Berane“, koja se predstavlja kao vlast koja „štedi na reprezentaciji i gorivu“ za Službu predsjednika Skupštine je za ovu, 2014. godinu, rebalansom predvidjela iznos od 157.837,42 eura, što je za 14.732,68 eura više u odnosu na budžet za 2013. godinu", navodi se u saopštenju.

Služba administratora je 2013. godine, kako navode, u budžetu imala iznos od 35.639,57 eura.

"Aktuelna vlast koja „štedi na reprezentaciji i gorivu“ je rebalansom opredijelila 40.987,42 eura, što je za 15% više u odnosu na prošlu godinu. Ova „štedljiva“ koalicija, koja vrši vlast u Beranama je, Službi za unutrašnju reviziju naše opštine namijenila finansijska sredstva ovim rebalansom u iznosu od 23.418,28 eura, što je, u odnosu na 2013. godinu, više za 372%. Zar i ovo nije prava slika aktuelne beranske koalicije koja vrši vlast? I ovo je jasna poruka svim građanima", smatraju u OO DPS Berane, te dodaju da, uzimajući u obzir te podatke, "ne čudi što je Koalicija „Zdravo Berane“, koja želi da se predstavi kao vlast koja vodi računa „o svakom dinaru“ za ovu godinu prepolovila kapitalni budžet".

"Pratićemo kako i gdje će utrošiti i taj prepolovljeni dio sredstava. Sve je ovo, naravno, u skladu sa njihovim predizbornim obećanjima – praznim", kazali su u OO DPS Berane.

Na sjednici SO Berane je raspravljano i o informacijama vezanim za obrazovne institucije u Beranama.

"Nevjerovatno je sa kakvom negativnošću i gorčinom su odbornici vladajuće koalicije govorili o tim institucijama koje su iznjedrile, a i dalje su u toj funkciji, veliki broj značajnih imena u svim oblastima društvenog života. Zamislite paradoksa, upravo, u tom ambijentu Koalicija „Zdravo Berane“ svojim glasovima izglasava Statut Komunalnog preduzeća u kojem stoji da izvršni direktor može biti neko sa srednjoškolskom diplomom! Možda se radi o nedostatku administrativnih kapaciteta koalicija na vlasti, jer im je i značajan dio čelnika izvršne vlasti u v.d. stanju, s obzirom da školska sprema tih čelnika ne odgovara uslovima koji su predvidjeni zakonom za vršenje tih funkcija", navodi se u saopštenju OO DPS Berane.

Bonus video: