Đačić: Poreski dug bismo izmirili da Vektra Jakić uplati dugovanja

To je kazao predjsenik Opštine Mirko Đačić na konferenciji za navinare na kojoj je sumirao rezultate rade lokalne uprave u predhodnoj i planovima rada za ovu godinu
1017 pregleda 0 komentar(a)
Đačić, Foto: Opština Pljevlja
Đačić, Foto: Opština Pljevlja
Ažurirano: 21.01.2019. 16:42h

Za poreze i doprinose, ne računajući raniji reprogram poreskog duga, Opština Pljevlja državi duguje oko tri miliona eura.

To je kazao predjsenik Opštine Mirko Đačić na konferenciji za navinare na kojoj je sumirao rezultate rada lokalne uprave u predhodnoj i planovima rada za ovu godinu.

Đačić je kazao da se rješenje poreskog duga mora riješiti u najkraćem vremenu ali da ga Opština sama ne može riješiti.

Đačić kaže da bi Opština svoj poreski dug izmirila ukoliko bi joj kompanija Vektra Jakić uplatila dugovanja od koncesione naknade

„Novac za izmirenje našeg poreskog duga nalazi se u Kombinatu Vektra Jakić. Konstantno su nam dužni šest miliona eura. To je dovoljno da platimo sve naše poreze i poreze Javnog preduzeća Čistoća gdje smo dužni za porez milion eura. Poreska uprava je ta koja treba da naplati koncesioonu naknadu do Kompanije Vektre Jakić a oni su adresa koja nama prijeti blokadom računa. Meni to nije logično. Mora sjesti više adresa da bi se ovaj problem riješio Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Opština Pljevlja Vektra Jakić i da vidimo kako riješiti taj problem“, rekao je Đačić koji je dodao da ima informaciju da je Poreska uprava raskinula ugovor o reprogramu poreskog duga Sa Vektrom Jakić iz aprila prošle godine.

Prvi čovjek grada je kazo da dobijaju stalna zvanična i nezvanična upozorenja iz Poreske uprave da izmiruju poreski dug i ne isplaćuju zarade u neto iznosu.

„Zvanična upozorenja dobijamo svakog mjeseca a nezvanična kroz neposredne kontakte telefonom. Upozorenje da plate ne smijemo isplaćivati u neto iznosu je konstantno već mjesecima unazad“, rekao je Đačić.

On je kazao da je prošle godine Opština prihodovala 13,4 miliona eura što je najviše u poslednjih 12 godina. On je kazao da su tekući troškovi u opštini znatno smanjeni i da su prošle godine iznosili 98.000 eura. To je tvrdi on neuporedivo manje nego kada je u Pljevljima na vlasti bila opozicija. On je kazao da je 2012 godine za tekuće troškove potrošeno oko 233.000 eura.

Tvrdi i da je dug Opštine 18,4 miliona eura i da je manji u odnosu na 2014 kada je iznosio oko 21 milion eura.

Rast prihoda i smanjenje rashoda uticalo je na to da se Opština Pljevlja skoro kreditno razduži. Kredine obaveze su smanjene sa osam miliona na 469.000 eura.“, rekao je Đačić. On je kazao da je zadovoljan sa onim što je urađeno u prethodnoj godini, najavljujući velika ulaganja u komunalnu, saobraćajnu infrastrukturu i dalju izgradnju Pljevalja.

Novinaru "Dana" nije dozvoljeno da postavi pitanja

Predsjednik Opštine nije dozvolio novinaru Dana Božidaru Jelovcu da mu postavlja pitanja, a to su izbjegli i rukovodioci drugih službi u Opštini, koji su prisustvovali konferenciji za novinare.

Đačić je kazao da Jelovcu nije upućen ni poziv da prisustvuje konferenciji i da je razmišljao da se ne obrati novinarima, dok Jelovac, ne napusti skupštinsku salu, gdje je održavan pres.

Rekao je da je Jelovac pokušao da obmane lokalnu upravu u Pljevljima, kada je dostavio zahtjev za održavanje skupa na kojem bi se obilježio datum Podgoričke skuštine.

"U jednoj nekorektnoj, rekao bih prvljavoj proceduri demonstrirao jedno ponašanje kako nije svojstveno nama Pljevljacima, nama u lokalnoj upravi ni ostalim prisutnim novinarima u ovoj sali. Inače gospodin se pojavljuje u više lica kroz razne aktivnosti. Pretpostavljam da ovdje danas pokušava da bude u svojstvu dopisnika DAN-a, kao jednog od ključnih aktera neviđene harange koja je vođena protiv tadašnjeg sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti Mersudina Halilovića. Moja je obaveza kao predsjednika Opštine da na neki izvjestan način neću reći da štitim gospodina Hailovića koji je ugledan građanin, odgovoran i korektan čovjek, obrazovan, veoma dobronamjeran čestit , čovjek i otac dva ljekara. Svi smo bili svjedoci te neviđene harange koja je vođena protiv njega čak i pokušaj otvaranja nekog sudskog postupka a tu prijavu nadležni su odbacili, štiteći poštenog i korektnog čovjeka. Dobre volje radi spreman sam da pređem preko tog već donijetog stava da gospidin Jelovac napusti prostoriju ili da se ne obraćam dok je ne napusti želeći da sa ove strane pokažem dobru volju, ali u vremenu koje je ispred nas neću dozvoliti da bilo ko na takav i sličan način atakuje u smislu satanizacije I jednog izuzetno nekorektnog ponašanja na javnoj sceni prema bilo kome iz lokalne uprave. Da se bilo ko iz ovog sastava lokalne uprave nađe u sličnoj ulozi moja je obaveza da to iskomentarišem da saopštim svoj stav Što se mene tiče gopsodinu Jelovcu neće biti dozvoljeno danas da postavlja pitanja”, rekao je Đačić.

Komentaričući postupak Đačića dpisnik Dana Božidar Jelovac kazao je da nije prvi put da je izložen kao novinar neprijatnostima i progonima ali da je danas potvrđeno da sve to dolazi iz vrha lokalne uprave i pljevaljskog DPS-a.

"Đačić na ovaj način traži moj linč pokušavajući i druge funkcionere da okrene protiv mene a to je pokazalo to što je zabranio da postavim pitanja i drugim funkcionerima. Nije mi zabranio da postavljam pitanja zbog nekog novinarskog prestupa već zbog nečega što se bavim van radnog vremena. Ja ne mogu da budem čovjek po volji Mirka Đačića i lakše trpim progon nego što bi trpio njegove pohvale. Da me kojim slučajem on pohvali ja bi ga možda tužio jer bi mi to bila najveća uvreda“, rekao je Jelovac .

Bonus video: