Ireni Radović dodjeljen Orden Viteza reda Svetog Karla

671 pregleda 4 komentar(a)
Irena Radović, Princ Albert, Foto: MVPEI
Irena Radović, Princ Albert, Foto: MVPEI
Ažurirano: 16.12.2014. 12:07h

Ambasadorki Crne Gore u Francuskoj i Monaku Ireni Radović sinoć je na ceremoniji u Ambasadi Monaka u Parizu, dodijeljen Orden Viteza reda Svetog Karla od strane Princa Alberta II od Monaka.

"Navedeni orden, uspostavljen 15. marta 1858. godine i predstavlja najprestižnijiji red odlikovanja koje dodjeljuje Kneževina Monako, ispred reda Grimaldi, kao posebno priznanje za uloženi napor i proaktivan pristup, zaslužnim pojedincima ili državama, koji su svojim zalaganjem dali snažan pečat u istoriji odnosa sa Monakom i značajno doprinijeli unapređenju saradnje", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Prilikom uručivanja Ordena, princ Albert je istakao zadovoljstvo odlukom da najviši red priznanja Kneževine Monako bude iznimno dodijeljen crnogorskoj ambasadorki, istakavši da on i njegova Vlada cijene izuzetan doprinos Radović razvijanju i učvršćivanju odnosa Monaka i Crne Gore tokom prethodnog četvorogodišnjeg mandata.

"Zahvalivši se princu Albertu na dodjeli odlikovanja, Radović je istakla da uručenje ordena za posebne zasluge prestavlja privilegiju i čast kako za nju lično, tako i za Crnu Goru, te naglasila zadovoljstvo što je tokom mandata ambasadora imala priliku da doprinese snaženju odnosa sa Kneževinom Monako, koja, iako geografski mala ima globalni značaj i prepoznatljivost", piše u saopštenju

Prema njenim riječima, veze Crne Gore i Monaka su priodne i snažno oličene u potpisanom Temeljnom ugovoru između Vlade Njegovog Presvijetlog Visočanstva i Vlade Crne Gore, a dodjelu prestižnog Ordena Viteza reda Svetog Karla doživjela je kao još jedan korak u učvršćivanju odnosa dvije države.

Bonus video: