Pejović: Otvaranje novih poglavlja je pokazatelj napretka

Kako je naveo, Crna Gora će, otvaranjem poglavlja Statistika, imati priliku da se uskladi sa onim što su politike Evropskog statističkog zavoda
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2014. 15:18h

Crna Gora će sjutra, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvoriti četiri poglavlja, što je nagrada za trud koji su uložile pregovaračke strukture i pokazatelj gdje je država na evropskom putu, kazao je glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović.

"To je jasna poruka da Crna Gora ne zaostaje na evropskom putu, da je to odluka 28 članica da smo dobro radili i da imamo priliku da napravimo napredak u nova četiri poglavlja", rekao je Pejović nakon predstavljanja projekta Informisanje javnosti o evropskim integracijama i IPA podršci u Crnoj Gori.

Kako je naveo, Crna Gora će, otvaranjem poglavlja Statistika, imati priliku da se uskladi sa onim što su politike Evropskog statističkog zavoda.

"Otvaranjem poglavlja Zaštita potrošača, ući ćemo više u dinamični proces usklađivanja onoga što su pravila Evropske unije. Poglavlja Carine i Finansijske i budžetske odredbe su bitni kako bi se Crna Gora pripremila da zauzme mjesto u sistemu načina vođenja carina, i prije svega uskladila svoj informatičko-tehnički sistem i vidjela kako će doprinositi evropskom budžetu", poručio je Pejović.

Kako je ocijenio, to su teška i zahtjevna poglavlja.

"Ovim dolazimo do 16 poglavlja koja smo otvorili i to je skoro polovina otvorenih, što najbolje govori kakvu lidersku ulogu Crna Gora ima u regionu kada su u pitanju evropske integracije", kazao je Pejović.

On je za ponedjeljak najavio revidiranje akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

"Danas će biti objavljeni unaprijeđeni, adaptirani akcioni planovi, za poglavlja 23 i 24. Pozvaćemo zainteresovanu javnost da da komentare u narednih sedam dana", poručio je Pejović.

Kako je najavio, sledećeg ponedjeljka biće organizovana javna debata gdje će saslušati civilno društvo i međunarodne organizacije koje mogu da doprinesu tom procesu i da daju svoja mišljenja.

"Uskoro ćemo civilnom društvu podijeliti izvještaje o sporvođenju akcionih planova i, kao što vidite, proces transparentnosti i onog što je vladavina prava se nastavlja i radićemo na tome i u narednoj godini", zaključio je Pejović.

Bonus video: