Durflinger: Da vidimo sad Ivicu Stankovića na djelu

“Nezavisni mediji, kao i aktivno civilno društvo, igraju centralnu ulogu u procesu pristupanja”
0 komentar(a)
Tomas Durflinger (Novina)
Tomas Durflinger (Novina)
Ažurirano: 14.12.2014. 20:54h

Nema sumnje da Crna Gora mora da se dokaže kada su u pitanju ključne reforme, naročito vladavina prava. Pristupanje EU zahtijeva dodatne reforme, izjavio je član Odbora za EU poslove njemačkog Bundestaga Tomas Durflinger.

On je, u razgovoru za "Vijesti", rekao da su vladavina prava i reforma državne administracije glavni izazovi za Crnu Goru "jer su od suštinskog značaja za izgradnju povjerenja u vladu i jačanje ekonomskog rasta".

"Koliko god pozdravljam imenovanje novog VDT-a (Ivica Stanković), ostaje da se vidi hoće li njegovo imenovanje dovesti do konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala". Da li je Vas i Vaše kolege u Bundestagu naša Vlada ubijedila da ona zaista ima političke volje za promjene i odlučnu borbu protiv korupcije, kriminala i nepotizma?

Odluka da se uđe u pregovore o bitnim poglavljima o vladavini prava je rezultat napretka CG, Međutim, moje kolege u Odboru za pitanja EU u Bundestagu i ja slažemo se sa onim što je rekao novi komesar za proširenje EU Johanes Han - napredak u oblasti vladavine prava i prevazilaženje nedostataka navedenih u izvještaju EK o napretku za 2014. odlučiće brzinu pregovora o članstvu.

Kako komentarišete izjavu Sergeja Lavrova da će NATO isprovocirati Rusiju ako prihvate Crnu Goru, BiH i Makedoniju kao nove članice?

Što se tiče izjave Lavrova, širenje NATO, a naročito izgledi članstva u EU, su se, bez sumnje, dokazali kao pokretačka sila za transformaciju, regionalnu saradnju i održivu arhitekturu evropske bezbjednosti. Međutim, u ovom trenutku nam fali prava rasprava o manama politike proširenja i novim konceptima privilegovanog partnerstva.

Kako ocjenjujete ulogu nezavisnih medija u zemljama koje su na putu članstva u EU i NATO?

Nezavisni državni i privatni mediji, kao i aktivno civilno društvo, igraju centralnu ulogu u procesu pristupanja, jer oni istražuju i razotkrivaju probleme u procesu reformi, slučajevima korupcije i nepotizma. Prošle godine, sloboda izražavanja i medijske slobode su se pogoršale u pojedinim zemljama zapadnog Balkana.

Milo Đukanović je na vlasti u Crnoj Gori 23 godine. Iz opozicije i uticajnih NVO navode da je Đukanović stavio državne institucije pod kontolu kako bi se održao na vlasti i nastavio da „privatizuje“ državne resurse, uz porodicu i prijatelje. Šta mislite o Đukanoviću?

Napori Crne Gore u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU konačno donose prve plodove. Cijenim snažan fokus Vlade na EU integracije, kao i na aktivnu ulogu Crne Gore u regionalnoj saradnji. Međutim, prilično sam svjestan navoda koje spominjete. Stoga ćemo pažljivo pratiti da li ima ikakvih nezavisnih pravosudnih akcija u vezi sa navodnim kršenjima zakona. To se tiče i slučajeva nasilja nad novinarima.

Bonus video: