Lider Samoopredjeljenja: U Crnoj Gori nema Albanaca na funkcijama

Albanci u Crnoj Gori nisu dobili mjesta u vladi iako su DPS-u obezbijedili parlamentarnu večinu. Umjesto dobijanja podrške, stalno se susreću sa nepravdom
35 komentar(a)
Albin Kurti (Novina)
Albin Kurti (Novina)
Ažurirano: 15.12.2014. 06:44h

Lider pokreta “Samoopredjeljenje” Albin Kurti kritikovao je premijera Kosova Isa Mustafu zbog uključivanja predstavnika srpske manjine u novu Vladu, upozoravajući da su istovremeno Albanci u Crnoj Gori i Preševskoj diskriminisani. On je upozorio da Albanci, iako čine značajan procenat stanovništva, nemaju političke predstavnike u izvršnoj vlasti u Crnoj Gori i Srbiji.

“Mustafa i (Hašim) Tači ispunili su zahtjeve Srba na Kosovu, dok Albanci u Crnoj Gori i Preševskoj dolini uopšte nemaju isti tretman. Umjesto toga, pravila koja važe za srpsku manjinu na Kosovu ne važe za naše sunarodnike u susjednim državama. Umjesto da se prema njima odnose sa posebnom pažnjom, Albanci se svakodnevno susreću sa nepravdom”, kazao je Kurti albanskim medijima.

U novoj Vladi Kosova predstavnici manjina imaju zamjenika premijera, četiri ministra i šest zamjenika ministra. Zamjenik premijera je Branimir Stojanović iz Srpske liste, njegov stranački kolega Aleksandar Jablanović je ministar za povratak i zajednice, dok je Ljubomir Marić ministar lokalne samouprave. Među predstavnicima manjina u Vladi su i ministar javne uprave Mahir Jagđilar i ministar bez portfelja Rasim Demiri. Kurti podsjeća da Albanci u Crnoj Gori i Srbiji nemaju čelnika u državnim institucijama.

“Dvije albanske koalicije, u kojima je šest političkih partija, prije dvije godine potpisali su sporazum kojom su Demokratskoj partiji socijalista obezbijedile parlamentarnu većinu, ali ni danas nemaju nikakvu funkciju u vladi. To samo potvrđuje da se u susjednim državama nastavlja otvorena diskriminacija Albanaca, dok se na Kosovo vrši pritisak da obezbijedi privilegije predstavnicima Srba”, navodi Kurti.

Koalicije “Forca za jedinstvo” i “Albanska koalicija” imaju dva poslanika u crnogorskom parlamentu i imaju tri savjetnička mjesta u ministarstvima. Albanci su u prethodnim vladama imali mjesto čelnika ministarstva za ljudska i manjinska prava koje je pokrivala Demokratska unija Albanaca.

“Pokret “Samoopredjeljenje” insistira da susjedne države poštuju pravilo reciprociteta. To podrazumijeva i brigu o pravima nacionalnih manjina, jer je to garancija za harmoniju između naroda i mir između država”, tvdi on.

Lider pokreta “Samoopredjeljene”, koje je podržalo izbor Mustafine Vlade, na Kosovu, slovi za političara sa radikalnim stavovima.

Uoči parlamentarnih izbora 2012. godine Kurti je u neposrednoj komunikaciji sa albanskim političarima u Crnoj Gori, pokušao da ih ubijedi da na izbore izađu sa zajedničkom listom. I pored napora da ujedini albanske političare u Crnoj Gori, oni su izašli na izbore sa četiri liste. Sa.K.

Bonus video: