DEBAKL GOJKOVIĆA, DPS NAJVIŠE MANDATA

Herceg Novi: Pravi pobjednik građanska lista Izbor

Dosadašnja vlast kolacije SNP-DF-NS je doživjela pravi debakl jer je sa ranijih 18 mandata pala na osam
171 pregleda 0 komentar(a)
izbori Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
izbori Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.12.2014. 22:51h

Pravi pobjednik lokalnih izbora u Herceg Novom je građanska lista Izbor, koju predvodi lokalni biznismen Dušan Radović Krušo, koja je osvojila devet mandata i bez koje je teško moguće sastaviti novu većinu novljanskom parlamentu.

“U Herceg Novom ispisana je nova istorija Crne Gore i regiona. Mi smo, kao apsolutni debitanti, realni moralni pobjednici ovih izbora,” kazao je nosilac liste Izbor Dušan Radović Krušo.

“Ovakav rezultat je istorijski i pokazuje da jedno udruženje građana, koje nema politički, već čisto lokalni program, može dobiti povjerenje birača”, naglasio je Radović i dodao da je njegova lista osvojila 26 odsto glasova.

Na ulicama Novoga je kolona vozila koja slavi rezultat „grupe birača Izbor" i DPS-a.

Najviše glasova osvojio je DPS sa 13 mandata, što je jedan manje nego na prethodnim izborima.

Dosadašnja vlast kolacije SNP-DF-NS je doživjela pravi debakl jer je sa ranijih 18 mandata pala na osam.

Po dva mandata osvojili su SDP, koja je toliko imala i u prethodnom sazivu, i Novska lista koja je time popravila svoj rezultat za jedan mandat.

Nosilac liste Izbora Dušan Radović Krušo je u preizbornoj kampanji kazao da neće praviti vlast ni sa DPS-om ni sa SNP-om, ali će sada morati da donesu takvu odluku. Mogućem političkom savezu DPS-a i SDP-a nedostaju tri odbornika za formiranje većine.

Prema rezultatima izbora, Radovićeva lista je većinom uzela glasove od dosadašnje vladajuće koalicije.

Od prethodnih lokalnih izbora iz 2012. do raskola je došlo u najvećoj stranci tadašnje većine SNP-u koju su napustila četiri odbornika i sa DPS-om doveli do raspisivanja vanrednih izbora.

I bivši gradonačelnik Dejan Mandić (SNP) nije učestvovao u kampanji iako zvanično nije napustio tu stranku, dok većina lidera stranaka koje čine DF nije učestvovala na partijskim skupovima u Novom. Do rascijepa je došlo i u Novoj srpskoj demokratiji čiji je bivši predsjednik opštinskog odbora i dio članova prešlo u Novsku listu. Preblema je bilo i u trećoj članici koalicije, Pokretu za promjene, jer je dio članstva od 2012. naustio tu stranku.

DPS: Novi doživio ono što je želio - promjene

“Herceg Novi doživio ono što je želio – promjene. Ova pobjeda je pobjeda građana Herceg Novog,” kazao je nosilac liste DPS Slobodan Krušo Radović.

“DPS je najveća snaga u Herceg Novom, kao i u Crnoj Gori”.

Slobodan Radović Krušo kazao da je ovo ubjedljiva pobjeda DPS-a, te da je njihovo biračko tijelo povećano za 15 odsto.

Zoran Bošnjak, predsjednik OO DPS, čestitao je svojim partijskim koelgama i svim građanima Herceg Novog i saopštio da su izbori bili fer i demokratski,a da će politička scena Herceg Novog nakon 14 godina konačno doživjeti promjenu.

Daliborka Pejović je kazala da ovo” užasan poraz Koalicije koja je doskoro vladala Herceg Novim i opomena svima koji se neodgovorno ponašao na radnim mjestima”.

Na pitanje sa kim očekuju pregovore o formiranju vlasti u Novom, Radović je kazao da je “preuranjeno da o tome govorimo” i da će sačekati prvo da vidi da li će se odnos snaga u novom parlamentu promijeniti tokom noći.

Gojković priznao poraz

Nosilac liste koalicije SNP-DF-NS Obrad Gojković izjavio je novinarima da su izgubili vlast u Herceg Novom.

“Dobili smo manje nego što smo očekivali,” kazao je Gojković.

Na prethodnim izborima DPS je osvojio 14, SNP 12, NOVA 3, PzP 2, SDP 2, Novska lista 1, Srpska koalicija 1.

U SDP-u zadovoljni rezultatom

Dragan Šimrak, nosilac liste SDP-a, zadovoljan je rezultatom.

“Zadovoljni smo izbornim rezultatom i zahvalio bih se građanima na ukazanom povjerenju. SDP je ponovila rezultat sa prošlih izbora, koji je bio najbolji rezultat SDP-a u Novom,” navodi se u saopštenju nosioca lista SDP - Novski, Bokeški i Crnogorski.

“Nakon pojave novih političkih grupacija sve partije su zabilježile pad broja odbornika, dok je SDP, uprkos tome, zadržala postojeći broj mandata. Ovakvi rezultati otvaraju prostor i pokazuju želju građana za promjenom vlasti u Herceg Novom.”

Do 19 časova na lokalnim izborima u Herceg Novom glasalo je 66,10 odsto od upisanih 24.810 birača, saopšteno je iz OIK-a.

Iz OIK su kazalida nijesu zabilježne nikakve bitne nepravilnosti, i naveli da nema nijednog zvaničnog prigovora.

Prvi put, po novom Zakonu o izboru odbornika i poslanika, glasanje putem pisma, u domovima i bolnicama, obavljeno je u prisustvu 4 povjerenika i potpuno tajno sa zapečaćenom plavom kutijom. Takođe prvi put u Crnoj Gori na specijalnim šablonima i listićem na Brajevom pismu glasala su slijepa lica.

Sa presa liste Izbor

Prvi preliminari rezultati lokalnih izbora u Herceg Novom OIK će saopšteni 12 sati nakon prijema izbornog materijala i to ukoliko ne bude prigovora.

Podsjećamo da su odbornici SO Herceg Novi 9. septembra donijeli jednoglasnu odluku o skraćenju mandata aktuelnom skupštinskom sazivu.

Ranije danas Lidija Petrović, nositeljka liste CDU - "Herceg Novi, Crna Gora", 'vjeruje da su građani prepoznali da je vrijeme da Herceg Novi vodi nova politika i novi ljudi.

Savo Marić, nosilac liste Grupa građana „Novska lista", smastra da u Herceg Novom izborna kampanja in je bila potrebna, jer su svi građani svjesni ukako žive, i da je vrijeme “da se svi okrenu radu”.

Savo Zarubica, nosilac liste Grupe građana „Glas Novoga", vjeruje da niko od učesnika izbora neće imati apsolutnu vlast i da će Glas Novoga učestvovati u “kreiranju vlasti”.