Gasparič: Izbori ne smetaju da radite za NATO

7 komentar(a)
Vladimir Gasparič, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Gasparič, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.12.2014. 07:35h

Eventualni vanredni parlamentarni izbori nijesu “naročit faktor” u procesu dobijanja pozivnice za NATO krajem 2015. jer će se o tome odlučivati na osnovu toga da li je Crna Gora ispunila četiri ključna kriterijuma, rekao je za “Vijesti” Vladimir Gasparič, ambasador Slovenije čija je ambasada kontakt za NATO u Crnoj Gori.

On je naveo da spominjanje vanrednih izbora ne utiče direktno na stav Alijanse o članstvu Crne Gore jer, kako je kazao, NATO ne uzima u članstvo neku vladu ili određenu političku stranku, već cijelu državu.

“U slučaju Crne Gore, NATO je postavio četiri ključna zahtjeva i očekivanja za reforme, a to su reforma oružanih snaga, javna podrška članstvu, vladavina prava, reforma bezbjednostnih službi. Prema tome, u slučaju Crne Gore, NATO će odlučivati na osnovu ispunjavanja ovih kriterijuma”, kazao je Gašparič.

Na pitanje da li bi period potreban za kampanju, formiranje novih vlasti i imenovanje starješina institucija usporilo usporilo reforme koje traži Alijansa, Gasparič je kazao da to ne zavisi od NATO.

"Eventualno usporavanje reformi, koje spominjete u pitanju, ne zavisi od NATO već od unutrašnje-političkih prilika zemlje aspiranta za članstvo. Izbori, uključujući eventualne vanredne, su unutrašnja politička stvar pojedine zemlje, a ne naročit faktor u procesu dobijanja poziva za članstvo”, kazao je Gasparič.

Potpredsjednik Vlade i DPS-a Igor Lukšić nedavno je kazao da bi bilo bolje ići na vanredne izbore, ukoliko se članice vladajuće koalicije ne mogu dogovoriti oko određenih investicionih pitanja. Lukšić je kazao da bi bilo najgore da se produži odnos nerazumijevanja koalicionih partnera, pojašnjavajući da bi nakon izbora bila jasnija politička scena.

Šef poslaničkog kluba SDP Borislav Banović kazao je da je ta partija spremna na izbore navodeći da se svaka kriza Vlade može rješavati izborima ili prekompozicijom u parlamentu.

Njegov partijski šef Ranko Krivokapić je ocijenio da su skretanja na putu prema NATO i EU dovela do povlačenja Bora Vučinića sa mjesta šefa ANB-a i odlaganja spoprazuma sa DPS-om, i da partneri očekuju da se do aprila ispoune zahtjevi koji se odnose na vladavinu prava.

Bonus video: