Oland: Crna Gora da se bori protiv organizovanog kriminala

Đukanović je u zvaničnoj posjeti Francuskoj gdje se sastaje sa visokim zvaničnicima, ali i sa predstavnicima renomiranih kompanija u toj državi
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.12.2014. 21:34h

Predsjednik Francuske Fransoa Oland saopštio je premijeru Milu Đukanoviću da je potrebno da nastavi sa reformama u oblasti vladavine prava, posebno kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala.

“Predsjednik Republike je podsjetio na podršku Francuske u tekućim pregovorima o pristupanju Crne Gore Evrioposkoj uniji. On je naglasio Đukanoviću da je potrebno nastaviti sa reformama u oblasti vladavine prava, posebno u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Jelisejske palate.

Predsjednik Francuske je, kako se navodi, pozdravio kvalitet bilateralnog političkog dijaloga i naglasio važnost jačanja ekonomskih odnosa.

Dodaje se da su razgovarali o zbivanjima na Zapadnom Balkanu.

“Predsjednik Republike je pozdravio pozitivnu ulogu Crne Gore na jačanju dobrosusjedskih odnosa između zemalja regiona”

Đukanović je u zvaničnoj posjeti Francuskoj gdje se sastaje sa visokim zvaničnicima, ali i sa predstavnicima renomiranih kompanija u toj državi. On je novinarima nakon sastanka kazao da se Oland saglasio sa njegovim prijedlogom o intenzivnijoj pomoći EU, naglašavajući važnost istorijskog i aktuelnog partnerstva dvije države. Oland, kako je rekao Đukanović, podržava Crnu Goru kao pozitivan primjer na polju EU i NATO integracija.

"Konstatovali smo da stanje u regionu stagnira. Osjeća se trajanje ekonomske krize, te da je ekonomija regiona pred trećom recesijom“, rekao je Đukanović. On je, kako je kazao novinarima, zamolio Olanda za intezivniju saradnju u tom pogledu, „odnosno da bi EU jednim izdašnjim investicioniom okvirom trebalo da podrži razvoj infrastrukture u regionu koji je neophodan za veću stabilnost i za brži ekonomski i demokratski napredak Zapadnog Balkana". Đukanović je sa Olandom razgovarao o istorijskom savezništvu dvije zemlje, a akcenat su stavili, kako je naveo, na aktuelnu saradnju i mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje dvije države.

"Podsjetio sam Olanda da je Crna Gora upravo ovdje najavila svoju namjeru da želi da postane članica EU i da od tada teče jedna veoma intenzivna saradnja između dvije zemlje. Zajednički smo ocijenili da je stanje bilateralnih odnosa jako dobro, da su odnosi vrlo razuđeni, da odavno nijesu samo na nivou političkih kontakata", kazao je Đukanović. Prema njegovim riječima, Olandu je predložio da u fokusu dalje saradnje dvije države bude ekonomija. "Na tu temu smo pažnju posvetili stvaranju što boljeg ambijenta za uključivanje francuskih kompanija u crnogorske razvojne projekte, prije svega sa stanovišta korišćenja francuskih razvojnih fondova za pripremu projekata, gdje imamo najavljenu podršku Olanda. Razgovarali smo i o saradnji kroz učešće u multilateralnim organizacijama, kroz lakšu dostupnost kapitala", rekao je Đukanović.

Bonus video: