Vujanović primio akreditive ambasadora

Kako je saopšteno iz predsjednikovog kabineta, Vujanović je u razgovoru sa Hamalaoijem konstatovao dobru saradnju Crne Gore i Tunisa na multilateralnom planu
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2014. 16:14h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas akreditive novih ambasadora Tunisa, Portugala i Albanije - Majida Hamalaoia, Avgusto Hoze Pestana Saravija Peiksotoa i Ernala Fila.

Kako je saopšteno iz predsjednikovog kabineta, Vujanović je u razgovoru sa Hamalaoijem konstatovao dobru saradnju Crne Gore i Tunisa na multilateralnom planu.

“Predsjednik je ukazao na potrebu afirmacije saradnje u drugim oblastima od obostranog interesa, posebno ekonomske. On je ocijenio da i diplomatija treba da poveže privrede dvije države, te da se promocijom konkretnih projekata, obezbijedi kvalitetna ekonomska saradnja”, kaže se u saopštenju. Vujanović je naglasio da je formiranje normativno-pravne osnove u funkciji daljeg unapređenja saradnje.

“Hamalaoui se saglasio sa potrebom jačanja ugovorne osnove, kao i u pogledu snaženja ekonomske saradnje. Saopštavajući potrebu intenziviranja političke saradnje na visokom nivou, iskazao je spremnost da svojom diplomatskom misijom da podsticaj ukupnoj saradnji između Crne Gore i Tunisa”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno je, kako se dodaje, iskazao zadovoljstvo što je prvi ambasador Tunisa u Crnoj Gori uz uvjerenje da će njegova misija značajno unaprijediti odnose dvije države.

Vujanović je, tokom razgovora sa novim portugalskim ambasadorom, ocijenio da postoji širok prostor za dalju afirmaciju ekonomske saradnje.

„Predsjednik je ukazao na neophodnost jačanja relevantne ugovorne baze, te podsticanja privrednih komora i biznis asocijacija u promociji konkretnih projekata od zajedničkog interesa. Takođe je saopštio potrebu unapređenja saradnje u zaštiti životne sredine“, dodaje se u saopštenju.

Peiksotoa je saopštio uvažavanje dostignuća Crne Gore u evropskim i evroatlanskim integracijama i ukupnom napretku, pružajući dalja uvjeravanja kontinuiteta podrške Portugala našim integracionim aspiracijama.

„On se saglasio sa potrebom zajedničkih napora na unapređenju ekonomske saradnje, saopštavajući da će svoju diplomatsku misiju posvetiti intenziviranju ukupne saradnje“, navodi se u saopštenju.

Vujanović je u razgovoru sa Filom odnose dvije države okarakterisao primjerom dobrosusjedske saradnje u regionu, bez otvorenih pitanja, u kontinuitetu intenzivne političke saradnje na najvišem i svim nivoima.

„Predsjednik je konstatovao da crnogorska zajednica u Albaniji i albanska zajednica u Crnoj Gori predstavljaju snažan most saradnje između dvije države“, kaže se u saopštenju.

On je ukazao na potrebu snažne saradnje u evropskim integracijama dvije države, ističući očekivanje da Albanija što skorije otvori proces pristupnih pregovora sa EU.

„Takođe je iskazao poštovanje za podršku Albanije našem evroatlanskom integracionom procesu“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik je ukazao i na visok stepen usaglašenosti u pristupu zajedničkim i regionalnim projektima u izgradnji energetske infrastrukture, saobraćaju, zaštiti životne sredine, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.

Fila se saglasio sa ocjenom ukupnih odnosa iskazujući spremnost kroz svoju važnu diplomatsku misiju posveti njihovom održanju i daljem unapređivanju.

Bonus video: