Usvojen Etički kodeks poslanika

Za lakše povrede kodeksa smatraju se neopravdano odsustvo sa sjednica Skupštine i radnih tijela, dobacivanje, prekidanje govornika. Kodeksom je predviđeno da Odbor za etička pitanja izriče opomenu poslanicima
130 pregleda 0 komentar(a)
Parlament, skupština Crne gore, Foto: Luka Zeković
Parlament, skupština Crne gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.12.2014. 14:55h

Skupština Crne Gore usvojila je Etički kodeks poslanika, što je, kako je rekao predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, jedan od zahtjeva Evropske unije.

Posebna radna grupa pripremila je Predlog kodeksa, ali se kolegijum predsjednika Skupštine nije saglasio sa svim odredbama pa su neke mijenjane. Među njima je i stavka da za sprovođenje Kodeksa neće biti formiran poseban skupštinski odbor, već će biti nadležan Odbor za ljudska prava.

Poslanicima su određena pravila ponašanja, pa oni ne smiju da napuštaju sjednice Skupštine i njenih tijela za vrijeme obraćanja predsjedavajućeg, što može biti predsjednik ili potpredsjednici parlamenta, da koriste telefon tokom sjednice, čitaju publikacije koje nemaju veze sa dnevnim redom...

Poslanici se obavezuju da tokom rasprave budu usmjereni na temu o kojoj se raspravlja, da izbjegavaju izjave koje nijesu protkrijepljene dokazima, ne koriste izraze ili njihove sinonime koji mogu vrijeđati i omalovažavati dugoga. Takođe, ne smiju da šire netoleranciju, mržnju ili nasilje. Takođe, dužni su da se pridržavaju propisa koji se odnose na sukob interesa i izbjegavaju svaku mogućnost korupcije.

Za podsticanje na mržnju javna opomena ili 30 odsto od plate.

Za lakše povrede kodeksa smatraju se neopravdano odsustvo sa sjednica Skupštine i radnih tijela, dobacivanje, prekidanje govornika. Kodeksom je predviđeno da Odbor za etička pitanja izriče opomenu poslanicima.

U teže povrede Kodeska spadaju djelovanje u ličnom ili interesu pojedinaca i grupa radi koristi, kršenje ljudskih prava i ravnopravnosti, omalovažavanje, podsticanje na mržnju, nasilje i netoleranciju.

Za to će dobiti javnu opomeni ili novčanu kaznu u visini 30 odsto od plate.

Sve je to bilo sadržano u predlogu, a konačan tekst Kodeksa još nije objavljen.

Skupština je usvojila Izmjene zakona o finansiranju političkih subjekata, koji je usaglasila skupštinska radna grupa. Poslanici DF glasali su protiv zakona.

Usvojen Zakon o sprečavanju korupcije

Poslanici crnogorskog parlamenta, većinom glasova vladajuće koalicije, usvojili su danas Zakon o sprječavanju korupcije, kojim se pedviđa osnivanje nezavisne Agencije i propisuju mjere za prevenciju te pojave. Rasprava o ovom zakonu održana je prošle sedmice, a poslanici danas nijesu usvojili većinu amandmana koje je predložila opozicija. Ministar pravde, Duško Marković, kazao je ranije da se u Crnoj Gori stalno ulažu napori u cilju daljeg jačanja efikasnosti, koordinacije i kapaciteta antikorupcijskih tijela. “Analize su pokazale da decentralizovani antikorupcijski institucionalni okvir, uprkos značajnim unaprjedenjima, ima nedostatke i ograničenja”, kazao je Marković i istakao će se formiranjem antikorupcijskog tijela skoncentrisati nadležnosti sadašnjih institucija. Novim zakonom propisuju se odgovornost nadležnih tijela, što je uslov za efikasnu i djelotvornu prevenciju korupcije.

Bonus video: