Nadležni treba efikasnije da postupaju u istraživanju i procesuiranju kršenja ljudskih prava

0 komentar(a)
Međunarodni dan ljudskih prava, Foto: Shutterstock
Međunarodni dan ljudskih prava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2014. 10:30h

Mladi iz političkih partija u Crnoj Gori udruženi u regionalnu akciju, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava pozivaju institucije sistema na dodatno aktivniji odnos u zaštiti i promociji ljudskih prava sa ciljem izgradnje humanijih društava, u kojima će ljudsko dostojanstvo biti primarni rezultat.

"Odgovornost nas mladih treba da bude zasnovana na čvršćim zahtjevima da budu sankcionisani svi koji su kršili i koji krše ljudska prava. Crna Gora je u prethodnom periodu kontinuirano radila na unapređenju i promociji ljudskih prava. Do sada je zabilježen napredak, ali je uvijek potrebno više i snažnije raditi u ovom pravcu i stremiti boljim rezultatima. Ne postoji dilema da u ovom procesu mora učestvovati ukupno društvo, a političke partije moraju pokazati odgovornost da oko ovih pitanja ne smije biti političke trgovine, te da mora postojati konsenzus oko pitanja od zajedničkog interesa i vrijednosti koje dijelimo, a kojima želimo obilježiti 10. decembar -Međunarodni dan ljudskih prava", navodi se u saopštenju Mladih.

Dodaje se da je u Crnoj Gori prethodnih godina ostvaren napredak u poštovanju i zaštiti ljudskih prava, koji se prije svega ogleda kroz izgradnju kvalitetnog institucionalnog normativnog okvira.

"Najveći izazov ostao je adekvatna primjena zakonodavnog okvira i efikasnost rada institucija. Kao mladi političkih partija svjesni smo da moramo dodatno raditi na kreiranju kvalitetnijih politika i ohrabrivanju partijskih centrala da u periodu pred nama snažnije rade na afirmaciji ljudskih prava u Crnoj Gori", stoji u saopštenju.

Mladi su poručili da je u Crnoj Gori identifikovano da postoje prijavljeni slučajevi kršenja ljudskih prava, sa jedne strane a sa druge je potrebno efikasnije postupanje nadležnih državnih institucija u istraživanju i procesuiranju.

"Rezultati relevantnih istraživanja pokazuju da postoje određeni nedostaci u radu institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava. Svi zajedno moramo raditi na stvaranju boljeg ambijenta za njihov rad i osnazivanju postojećih kapaciteta, jer samo snažne i i stabilne institucije mogu građanima pružiti odgovarajuću zaštitu", navodi se u saopštenju.

Mladi su istakli da je Crna Gora multietničko društvo,i da se ubuduće posebno mora raditi na dodatnom poštovanju i daljoj afirmaciji manjiskih prava u Crnoj Gori i još boljoj regionalnoj povezanosti.

"Ovo jeste naše najveće bogatstvo, te samo uz dodatno razvijanje duha tolerancije i posebnog senzibiliteta prema afirmaciji ranjivih manjinskih grupa možemo dostići standarde visokorazvijenog demokratskog društva. Vrijednosti sadržane u Konvenciji o ljudskim pravima nemaju alternativu, a na ovaj način želimo poslati poruku da bez obzira na ideološke i političke razlike ovo predstavlja korpus vrijednosti koje dijelimo i za koji ćemo se kao mladi naših partija snažnije i odlučnije zalagati u okviru naših partijskih politika", zaključuje se u saopštenju koje zajednički potpisuju:

Nikola Pešić predsjednik Savjeta mladih Demokratske partije socijalista Crne Gore

Milica Kaluđerović, predsjednica Asocijacije mladih Socijalističke narodne partije

Danilo Orlandić, predsjednik Foruma mladih Socijaldemokratske partije Crne Gore

Jelena Božović, predsjednica Kluba mladih Nove srpske demokratije

Nikola Bajčetić, predsjednik Mreže mladih Pokreta za promjene

Velibor Vujošević, koordinator Foruma mladih Pozitivne Crne Gore

Sead Šahman, predsjednik Foruma mladih Bošnjačke stranke

Asllan Llunji, predsjednik Foruma mladih Force

Bonus video: