Tomčić: Korupcija problem za ekonomski oporavak zemlje

"Pozitivna smatra da je za ozbiljnu borbu protiv korupcije na visokom nivou neophodno donijeti set antikoruptivnih zakona, a što je najvažnije i primjenjivati ih"
0 komentar(a)
Mirčete Tomčić, Foto: Pozitivna
Mirčete Tomčić, Foto: Pozitivna
Ažurirano: 08.12.2014. 12:59h

Korupcija u Crnoj Gori predstavlja ozbiljan problem za ekonomski oporavak zemlje. I pored preoštrih ocjena u Izvještaju EK, nema mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou, saopštio je člana Predsjedništva Pozitivne Mirčete Tomčića.

On dodaje da je Pozitivna ranije ukazivala, da se institut finansijskih istraga i oduzimanje imovine stečene nelegalnim putem još sistematski ne primjenjuje.

"Neregularnosti na izborima, nepovjerenje u izborni proces, afera Snimak koja nije dobila niti pravni niti politički epilog, opstrukcija Zakona o finansiranju političkih partija, nespremnost da se kvalitetno radi na zakonu o suzbijanju korupcije, pritsak na medije, sudstvo i Tužilaštvo jasno govore da vlast nema političke volje da se bori protiv ključne kočnice ekonomskog razvoja Crne Gore", naveo je Tomčić.

Kako je dodao, za Pozitivnu najveći problem na ovom polju su nedovoljna kontrola poslovanja državnog i javnog sektora, sumnjivi tenderi i javne nabavke.

"Stoga, Pozitivna smatra da je za ozbiljnu borbu protiv korupcije na visokom nivou neophodno donijeti set antikoruptivnih zakona, a što je najvažnije i primjenjivati ih. Samo na taj način možemo očekivati ozbiljne investitore, a time nova radna mjesta i ekonomski razvoj i nezavisnost svakog pojedinca. Vlast mora poslati poruku građanima da se korupcija ne isplati", zaključio je Tomčić.

Bonus video: